Buitenland
NOS

De Titanic verdwijnt langzaam, dit akkoord moet dat verhelpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Titanic verdwijnt langzaam, dit akkoord moet dat verhelpen

108 jaar na de aanvaring met een ijsberg blijft de Titanic de wereld bezig houden. Van het legendarische schip blijft steeds minder over. Niet alleen doordat delen ervan afbrokkelen, maar ook doordat plunderaars brieven, menukaarten, suitesleutels en andere voorwerpen uit het wrak stelen.

Video niet beschikbaar

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten sluiten nu de handen ineen om er iets aan te doen. De landen hebben een akkoord ondertekend om schatzoekers op afstand te houden.

De Britten hadden al in 2003 hun handtekening onder het akkoord gezet en de Amerikanen hebben het nu ook ondertekend. Het is de bedoeling dat ook Frankrijk en Canada nog hun handtekening zetten.

De Nederlandse duiker Pim van der Horst denkt dat zo’n akkoord een goede zaak is. ''Als je iets wil beschermen, dan moet je daar afspraken over maken'', zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen. Wel wijst hij erop dat maar weinig mensen naar het wrak duiken.

Beelden

Vorig jaar werden er voor het eerst in vijftien jaar beelden gemaakt van het gezonken schip. Daarop was te zien dat het wrak op sommige plaatsen veel leed onder het zoute zeewater.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Van der Horst is het bepaald niet makkelijk om het legendarische schip te bereiken. ''Het ligt op vier kilometer diepte. Het is echt een expeditie om er te komen. Je bent toch wel een halve dag bezig. En dan moet je nog een halve dag terug.''

Wie niet wil duiken, kan ook overwegen met een onderzeeër te gaan. Maar ook dat is niet zo een-twee-drie gedaan, legt Van der Horst uit. ''Er zijn maar een paar onderzeeërs die diep genoeg kunnen. En die zijn niet heel groot en comfortabel. Het is echt geen luxe tripje.''

Britannic

Zelf is Van der Horst nooit bij het wrak geweest. Hij is wel al acht keer gedoken naar de Britannic, het zusterschip van de Titanic dat drie jaar later zonk. Dat wrak is eigendom van Simon Mills. Mensen die ernaartoe willen duiken, moeten de Engelsman daar eerst toestemming voor vragen.

Bij de Titanic is dat anders, vertelt Van der Horst. ''Het schip ligt in internationale wateren. Dat maakt het beschermen van het wrak moeilijker.''

Akkoord

De verwachting is dat het nieuwe akkoord het beschermen makkelijker gaat maken. Expedities die nog naar het wrak willen duiken, moeten voortaan toestemming vragen en zich aan strenge regels houden.

Wrak Titanic moet beter worden beschermd

Ster advertentie
Ster advertentie