Buitenland
VPRO

Koning Marokko zet zich in voor vrouwenrechten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koning Marokko zet zich in voor vrouwenrechten

Volgens de Marokkaanse koning Mohammed VI moet de positie van vrouwen worden veranderd en beter beschermd. Dat wil hij doen via de zogenaamde familiewet, waar momenteel vooral mannen van profiteren. Toch staat een groot deel van de maatschappij niet te springen om verandering en klinkt er veel weerstand, vertelt Samira Jadir in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Familiewet

Het is niet de eerste keer dat vrouwen meer rechten krijgen via de wet. In 2004 werd de familiewet al eens hervormd. Destijds leidde dat ook al tot veel weerstand, zegt Jadir. "Tegenstanders vonden hervormingen niet rijmen met de islamitische leer, waar alle wetten in Marokko op geïnspireerd zijn. Vrouwenrechtenorganisaties vonden de wet niet toereikend genoeg en pleiten al jaren voor verandering. In het bijzonder gaat het dan over het erfrecht. Mannen krijgen nu twee keer zoveel dan vrouwen en dat moet eerlijker, vinden de feministen. Zij voelen zich nu gehoord door de koning."

Vrouwenrechten

Los van de wetten, is de positie van Marokkaanse vrouwen heel sterk in de samenleving, vertelt Jadir. "Zo zijn er veel vrouwelijke CEO's. Maar dan gaat het om welgestelde vrouwen, de elite van de samenleving. Het zijn juist vaak arme vrouwen die de dupe zijn van het huidige systeem." Zo zijn er grote verschillen tussen de stad en het platteland: "Op het platteland zijn er meer niet-geregistreerde huwelijken. Bij dit soort huwelijken kan een vrouw zomaar op straat gezet worden. Die vallen onder geen enkele bescherming van de wet," legt Jadir uit.

Kritiek

Vrouwenrechtenorganisaties zijn dus blij met de actie van de koning, maar niet iedereen is het daar mee eens: "Het merendeel van de samenleving is kritisch," zegt Jadir. "Mannen vinden dat ze goed zorgen voor de vrouwen. Ik heb met jonge mannen gesproken die vrezen dat als ze straks gaan trouwen, vrouwen gaan scheiden en aanspraak zullen maken op al hun bezit." Niet alleen mannen zijn het oneens met de wetswijziging. "Er zijn ook jonge vrouwen die niet zo bezig zijn met de politiek en zeggen: wij zijn een islamitisch land en worden beschermd door onze ouders en later onze man."

Libanezen vrezen nieuwe oorlog & Marokkaanse koninklijke steun feministen - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie