Buitenland
BNNVARA

Humanitaire hulp in Gaza: 'Mensen kunnen geen kant op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Humanitaire hulp in Gaza: 'Mensen kunnen geen kant op'

Het aantal slachtoffers in de oorlog tussen Israël en Hamas blijft groeien en daarmee ook de vraag om humanitaire hulp. Hoe is de hulpverlening in het Israëlisch-Palestijns conflictgebied? En welke opties resten de Palestijnen nu de toevoer van cruciale levensmiddelen is afgesloten? Er is sprake van een humanitaire ramp, vertelt Carla Jonkers (hoofd Internationale Noodhulp bij het Rode Kruis) in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Israël heeft de Gazastrook afgesloten en daarmee ook de toevoer van brandstof, voedsel, water en medicijnen naar het conflictgebied. Ondanks deze beperking is de Palestijnse Rode Halvemaan, zusterorganisatie van het Rode Kruis, actief aan het helpen in de regio. De vereniging runt een ambulancedienst en twee ziekenhuizen in Gaza. En dat is niet geheel zonder gevaar: vier hulpverleners van de Rode Halvemaan in het conflictgebied moesten het gisteren met hun leven bekopen, laat Jonkers weten.

Humanitaire ramp

Ook de huidige staat van de infrastructuur maakt het bieden van hulp moeilijker voor de hulporganisatie. De infrastructuur is beschadigd, volgens Jonkers. "Daardoor is het niet meer mogelijk om alle gebieden per ambulance te bereiken", vertelt ze. De Palestijnse Rode Halvemaan heeft veertig ambulances verdeeld in de wijken, "zodat mensen nog te voet bereikt kunnen worden waar geen ambulances meer kunnen komen."

Door het wegvallen van de elektriciteit kampen ziekenhuizen in het gebied met grote problemen, zegt Jonkers. "Er is geen elektriciteit meer als de benzine opraakt. Dat gaat desastreuse gevolgen hebben voor baby'tjes in couveuses, mensen die afhankelijk zijn van zuurstof of patiënten met een nierdialyse", zegt ze. "Het is een humanitaire ramp."

Grensovergang Rafah

Ook via Egypte is het momenteel onmogelijk om hulpmiddelen het gebied in te krijgen. "Er zijn gesprekken om de grensovergang bij Rafah te openen, maar gisteren is die overgang nog gebombardeerd. Het moet ook veilig zijn", aldus Jonkers. Maar, het Rode Kruis staat niet stil: "We hebben wel samen met de Egyptische Rode Maan onze logistieke pijplijn daar ingericht", zegt ze. Dit in de vorm van een warehouse waar medische goederen op voorraad gereed liggen. Zodat wanneer het moment dat de veiligheidssituatie het daar toelaat, het Rode Kruis samen met hulp van haar zusterorganisaties, zo snel mogelijk hulp kan bieden in het conflictgebied.

Humanitaire corridor

De Verenigde Staten beschouwt een 'humanitaire corridor' als een mogelijke oplossing voor het humanitaire probleem, volgens NBC News. Egypte heeft al laten weten geen corridor voor vluchtelingen te willen. Palestijnen kunnen dus geen kant op. "Of je wordt mogelijk dood gebombardeerd, of je wordt als vele andere Palestijnen een vluchteling in een ander land", zegt Midden-Oosten deskundige Omar Dweik. Volgens hem zitten Palestijnen die in 1948 het land ontvluchten nog steeds in vluchtelingenkampen in de regio.

Of een humanitaire corridor de manier is om cruciale levensmiddelen het gebied in te krijgen is volgens Dweik nog maar de vraag. "We weten niet wat de schade is aan de Rafah-overgang", zegt hij, doelend op het gebrek aan communicatie door de stroomuitval in het gebied. "Het feit dat die al beschadigd is betekent dat het veel minder efficiënt en lastiger zal zijn."

VN-vredesmacht

Een ander veelgenoemde mogelijke oplossing zou een VN-vredesmacht in het conflictgebied zijn, maar Israël heeft tot nu toe altijd een mogelijke vredesmacht geweigerd. "Zo'n vredesmacht komt er alleen als het ontvangende land dat ook toelaat", zegt oud-diplomaat Berber van der Woude.

Op korte termijn is het vooral belangrijk dat het geweld stopt, aldus Van der Woude. "Het is belangrijk dat alle landen druk uitoefenen op Israël, om terughoudendheid te betrachten", licht ze toe. Ook noemt ze het belang van medewerking van landen in de regio die goede toegang hebben tot Hamas: "Dan ontstaat er ruimte om überhaupt na te denken", aldus Van der Woude. Dweik is het daarmee eens, maar vindt ook dat de wereld nu het oorlogsrecht moet gaan benadrukken. "Een hele enclave van 2,2 miljoen inwoners water, voedsel en brandstoffen ontnemen, dat is gewoon een flagrante schending van internationaal recht", zegt de Midden-Oosten deskundige.

Video niet beschikbaar

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie