Sancties tegen kolonisten terwijl druk op West Bank toeneemt
- Nieuws
- Sancties tegen kolonisten terwijl druk op West Bank toeneemt
Gewelddadige invallen van het Israëlische leger, checkpoints die plotseling opduiken, en kolonistengeweld: de druk op de bezette Westelijke Jordaanoever neemt alsmaar toe. Reden voor de Nederlandse regering om, in navolging van de VS en Frankrijk, nu na te denken over sancties tegen kolonisten. Correspondent Lucia Admiraal is regelmatig op de West Bank en reageert op de plannen in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Verdreven van hun land
Geweld op de Westelijke Jordaanoever is niet nieuw, benadrukt de correspondent. "Maar wat je ziet is dat kolonisten gebruik lijken te maken van het momentum en ook van de woede na 7 oktober, om de annexatie van de Westelijke Jordaanoever te versnellen."
"De afgelopen maanden zijn er tientallen Palestijnse gemeenschappen verdreven van hun land", vervolgt zij. "Dat is enorm toegenomen. En het is niet iets wat alleen voorbehouden is aan een aantal radicale kolonisten, maar wat ook echt regeringsbeleid is."
Teleurgesteld
Naar aanleiding van het kolonistengeweld legden de Verenigde Staten en Frankrijk eerder deze maand al sancties op tegen individuele Israëlische kolonisten. Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot kondigde deze week aan dat Nederland ook zou kijken naar mogelijkheden voor zulke sancties.
"Ik denk dat het een heel duidelijk signaal afgeeft dat geweld door kolonisten niet wordt getolereerd", zegt Admiraal, "maar het zijn individuele sancties die niet naar de rol kijken van de regering."
De sancties gaan volgens haar daarom het bredere probleem niet oplossen. "Ik denk dat sinds 7 oktober en de vernietigende oorlog in Gaza veel Palestijnen nog meer dan voorheen heel teleurgesteld zijn in de internationale gemeenschap."
Explosieve situatie op de West Bank & Oorlogskinderen in Kherson - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.