Oud ambassadeur Nikolaos van Dam: 'Buitenlandse militaire interventies leiden vrijwel altijd tot rampen'
- Nieuws
- Oud ambassadeur Nikolaos van Dam: 'Buitenlandse militaire interventies leiden vrijwel altijd tot rampen'
Oud ambassadeur Nikolaos van Dam zat steeds op bijzondere, spannende posten, vaak in een beslissend tijdsgewricht. Zo diende hij in Irak, Egypte, Syrië, Turkije en Indonesië. In Focus vertelt hij over zijn carrière als diplomaat en zijn visie op militair ingrijpen.
#92 - Nikolaos van Dam - Granaten en minaretten: een Nederlandse diplomaat op zoek naar vrede in de Arabische en Islamitische wereld - Lezen in het Donker
Indrukwekkende staat van dienst
Hij was ambassadeur in Irak tijdens de bezetting van Koeweit, toen vele Nederlanders werden gegijzeld, en in Egypte met zijn prominente rol in het Midden-Oosten onder president Mubarak. Hij maakte Turkije mee op het pad van secularisme naar islamisering en toenadering tot de Europese Unie; hij verbleef in Indonesië, was Syriëgezant tijdens de bloedige oorlog en is ook ambassadeur in Berlijn geweest.
Als jongere diplomaat diende hij in Libanon tijdens de burgeroorlog en de Israëlische invasie; in Jordanië en de Palestijnse Bezette Gebieden met het onvermijdelijke Arabisch-Israëlische conflict; en in Libië onder het provocatieve regime van Khaddafi.
Als je geen idealen hebt bereik je nooit iets
Kritisch over buitenlandse militaire interventies
Van Dam is kritisch over militaire interventies. "Als je iets militair wilt oplossen, ik heb grote twijfels dat dat kan, maar als je het doet, dan moet je ten eerste verzekerd zijn dat je gaat winnen. Vervolgens moet je ook een plan hebben wat je daarna gaat doen met een land." Alleen een regime of dictator weg werken is niet genoeg.
Toekijken of niets doen als land is toch ook geen optie? "Dat kun je zeggen, maar je moet ook kijken hoeveel doden dat kost. In Syrië bijvoorbeeld zijn dat ongeveer een half miljoen doden, tien miljoen vluchtelingen en het land is in puin."
Je principes moet je ook daadwerkelijk uitvoeren
Geen land is bereid lang te blijven
"Als je het regime ten val hebt gebracht, zoals in Libië is gebeurd, dan moet je daarna niet vertrekken, dan moet je blijven. Totdat een land op de rails staat, naar een vreedzame, liefst democratische toekomst. Maar uiteindelijk is geen enkel land daartoe bereid. Tien, twintig jaar ergens blijven, met militairen die sneuvelen en dergelijken; er is geen enkel land dat dat wil. Bovendien zijn er ook geen garanties dat als je je weer terugtrekt dat het weer van vooraf begint. Dat zie je nu in Irak.
De meeste politici moeten zeggen dat ze iets gaan doen. Mijn kritiek is eigenlijk: als je zegt dat iets gaat doen, dan moet je het ook doen. En niet alleen maar goede bedoelingen hebben. Je principes moet je ook daadwerkelijk uitvoeren."
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap