Palmolie-industrie wil met radarbeelden ontbossing tegengaan
- Nieuws
- Palmolie-industrie wil met radarbeelden ontbossing tegengaan
Tien grote palmoliegebruikers gaan radarbeelden van satellieten inzetten om ontbossing tegen te gaan in Indonesië en Maleisië. Onder meer Unilever, Nestlé, PepsiCo en Mondelez doen mee aan het project, dat is ontwikkeld door Wageningen University en het Nederlandse bedrijf Satelligence.
Video niet beschikbaar
Palmolie is wereldwijd de meest gebruikte plantaardige olie en zit in allerlei voedsel, zoals pindakaas, koekjes, chocola en margarine. Maar ook in lippenstift en zeep kan palmolie zitten. De palmbomen die de olie produceren, groeien alleen in tropische gebieden. En in landen als Indonesië zijn veel oerbossen gekapt om plaats te maken voor plantages.
De grote voedingsbedrijven willen over een paar jaar alleen nog maar duurzame palmolie inkopen, waar dus geen bos meer voor wordt gekapt. Maar het is vaak moeilijk te controleren of lokale producenten zich daar aan houden. Het radarsysteem moet daarbij gaan helpen.
Heel Indonesië en Maleisië
De radarbeelden komen van satellieten van het Europese ruimteagentschap ESA. Satelligence werkte aan de software om die beelden te analyseren. "Wij kunnen uit de beelden opmaken of iets ontbossing is of niet en op welke schaal die plaatsvindt", zegt Niels Wielaard, directeur van Satelligence in het NOS Radio 1 Journaal. Het gaat om gigantisch veel data die moet worden verwerkt, want heel Indonesië en Maleisië worden onder de loep genomen.
"Wij zorgen er ook voor dat er geen valse alarmen afgaan. Zo maken we onderscheid tussen bomenkap op plantages voor nieuwe aangroei en bomenkap in oerbosgebied", aldus Wielaard. "Als er oerbossen gekapt worden, dan gaat er een waarschuwing naar de concerns die in dat gebied toeleveranciers hebben."
De afnemer moet vervolgens de producent tot de orde roepen en laten stoppen met bomenkap. Ook zal er gemonitord worden of die zich hieraan houdt.