Binnenland
BNNVARA

De Kleine Aarde zet zich al 50 jaar in voor een duurzame wereld – en nog steeds

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kleine Aarde zet zich al 50 jaar in voor een duurzame wereld – en nog steeds

Het was de tijd van de oliecrisis, het rapport van de Club van Rome, 'Grenzen aan de groei', een tijd waarin wetenschapsjournalist Sietz Leeflang 'De Kleine Aarde' oprichtte, een naam die destijds was ontstaan uit angst voor schaalvergroting en de gedachte dat onze aarde in de toekomst te klein zou worden. Jan Juffermans, die in 1978 bij De Kleine Aarde kwam, vertelt erover in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Kleine aarde

De Kleine Aarde begon in als een tijdschrift over duurzaam denken en doen. Een jaar later, in 1973, werd er in Boxtel een begin gemaakt tot wat een centrum zou worden dat tot doelstelling had zoveel mogelijk mensen te inspireren voor een milieuvriendelijke leefstijl om de aarde leefbaar te houden.

In 1978 kwam Jan Juffermans bij De Kleine Aarde. De inmiddels gepensioneerde, maar nog steeds actieve Juffermans laat trots het bolhuis zien dat als een soort icoon op het terrein in Boxtel is blijven staan. In 1974 werd een woning in de vorm van een bol gebouwd van cement en kurk, een woning die volledig zelfvoorzienend was op het gebied van energie en warm water. "Er was zelfs een biogasinstallatie", vertelt Jan Juffermans, "die uit keukenafval en mest van dieren gas produceerde zodat erop gekookt kon worden."

Het bolhuis is geen gemeengoed geworden, maar er is nu nog steeds van alles gaande op het gebied van duurzaam bouwen en wonen. "Eigenlijk zijn al die dromen van toen in theorie nu uitgekomen", zegt Juffermans.

Landbouwtransitie

Anno 2023 wordt in de geest van De Kleine Aarde het werk in Boxtel voortgezet door Plaats De Kleine Aarde, een organisatie waar boeren, tuinders, denkers en makers weer terecht kunnen voor een duurzaam herstel van de aarde. Initiatiefnemer Geert van der Veer: "Dit wordt een plek waarin we de transitie richting een duurzame samenleving verder vorm gaan geven, in het bijzonder gericht op voedsel en landbouw. Maar wij zeggen: geen landbouwtransitie zonder een systeemtransitie. Dus we moeten het hele systeem veranderen om naar een duurzaam bodemgebruik te kunnen gaan." De gepensioneerde Jan Juffermans: "Het zou fantastisch zijn als dat lukt. Ik hoop dat De Kleine Aarde nog een mooie rol kan blijven spelen."

Van 29 april tot en met 9 juli organiseert Museum Boxtel (MUBO) in samenwerking met de Stichting De Kleine Aarde een expositie over historie en toekomst van duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

foto: Vroege Vogels

Geert van der Veer en Jan Juffermans

Ster advertentie
Ster advertentie