Kleine boeren winnen worteloorlog in Californië
- Nieuws
- Kleine boeren winnen worteloorlog in Californië
Veel kleine boerenbedrijven aan de Amerikaanse westkust gaan failliet. Door de aanhoudende droogte en door juridische kosten van rechtszaken die door grote agrobedrijven tegen hen worden aangespannen in de strijd om grondwater. Maar in een vallei in de buurt van Santa Barbara hebben de inwoners en kleine worteltelers twee grote concerns op de knieën gekregen, vertelt correspondent Mari Meyer in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
David en Goliath
"Het is een beetje een David en Goliath-verhaal dat zich afspeelt in de Cuyama Vallei, landbouwgebied in de buurt van kuststad Santa Barbara", zegt Meyer. "In dit geval zijn de kleine, veelal onafhankelijke wortelboeren in dit specifieke gebied waar toevallig heel veel wortels worden verbouwd de David. Goliath zijn Grimmway Farms en Bolthouse Farms, twee van de grootste wortelproducenten ter wereld." Dit zijn gigantische grote ondernemers.
Het bedrijf Grimmway Farms was tot de jaren zestig van vorige eeuw nog een familiebedrijf, maar is inmiddels in handen van een vermogensbeheerder. Grimmway wordt gezien als de onderneming die babywortels populair heeft gemaakt. Concurrent Bolthouse Farms is ook eigendom van een groep beleggers. "Deze twee agrobedrijven pompen al meer dan de helft van het beschikbare grondwater omhoog. Daar ligt volgens nieuwe waterwetgeving in Californië de grens, maar de bedrijven willen méér. Dus klaagden ze de kleine boeren aan". De correspondent vertelt dat ook de bewoners publiek moeten maken hoeveel water ze kunnen oppompen. Met als doel dat die grote wortel boeren nog meer water kunnen claimen.
Lees ook
Wat doet een walvis in New York?
Gouden tijden voor advocaten
"Kleine telers en inwoners zitten door de rechtszaken met tienduizenden dollars aan advocatenkosten. Geld wat ze helemaal niet kunnen betalen. Ook omdat er laatste jaren er al een watertekort was en de bedrijven financieel al aan de grond zitten", legt de Amerika-correspondent uit. Er zijn in Californië zelfs een hele groep juristen die zich heeft gespecialiseerd in waterrechten, omdat het zo’n lucratieve business is. In de lokale media is er daarom veel reclame te vinden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Boycotten voor eerlijkere waterverdeling
Maar in Cuyama Valley is er nu iets bijzonders aan de hand, zegt Meyer. "Overal in de vallei wordt nu opgeroepen tot een boycot van die bedrijven: koop hun wortels niet meer en roep ook je vrienden en familie op dat niet te doen. Denk aan vlaggen in winkels en borden langs de weg." Dat is uniek in dit gebied waar al jaren kleinere ondernemers het onderspit delven tegen rijkere concerns. Daarom is het ook groot nieuws in de VS.
Maar dat wil niet zeggen dat iedereen blij is met de boycot. "Die levert óók spanning op onder de lokale bevolking, want veel van de mensen in die regio werken bij die grote bedrijven". De Amerikakenner vertelt dat ondanks de spanningen de bevolking het niet accepteert. "Het is een hechte gemeenschap en veel van de kleine bedrijven zijn familie- ondernemingen." Uiteindelijk heeft de actie wel echt voor een positieve verandering een eerlijkere waterverdeling gezorgd. "De twee grote wortelbedrijven hebben zich nu uit de rechtszaak teruggetrokken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hoe zit het met onze veiligheid en defensie na deze verkiezingen? - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.