De tweets van Trump zijn anders als hij liegt
- Nieuws
- De tweets van Trump zijn anders als hij liegt
Als Trump feitelijke onjuistheden verkondigt in zijn tweets, dan gebruikt hij andere taal dan wanneer hij de waarheid spreekt. Dat onderzocht leugenpsycholoog Sophie van der Zee.
De Amerikaanse krant de Washington Post fact checkt nauwkeurig alle communicatie van de president. Van der Zee heeft voor haar onderzoek zijn tweets geanalyseerd, omdat Trump dit medium vooral zelf gebruikt.
Video niet beschikbaar
Wat is liegen?
De krant heeft de tweets onderverdeeld in feitelijk juist en onjuist en kwam tot de conclusie dat Trump veel onwaarheden vertelt. Maar dat is nog niet liegen. Van der Zee: "Het kan ook zijn dat hij gewoon verkeerd geïnformeerd is en dat Trump zich daar niet bewust van is."
Van de Zee wilde graag onderzoeken in hoeverre hij zich hier wél bewust van is. "Op het moment dat hij zich niet bewust zou zijn van een feitelijke onjuiste tweet, dan zou het taalgebruik hetzelfde moeten zijn als wanneer zijn tweet klopt."
Leugenprofiel
Van der Zee: "We weten vanuit onderzoek dat je op het moment dat je liegt, andere woorden gaat gebruiken." Daarom heeft Van der Zee een persoonlijk leugendetectiemodel gebouwd. En wat bleek: de tweets met onwaarheden voldeden aan dat leugenprofiel. "We vonden enorme verschillen. De grootste verschillen die ik ooit in een onderzoek heb gevonden."
Wat is het verschil in taalgebruik?
Wat je volgens Van der Zee bij Trump ziet, is dat wanneer hij feitelijk kloppende tweets stuurt, hij vaker positieve emoties gebruikt. Hij betrekt hij meer mensen in zijn tweets door een hashtags of apenstaartjes toe te voegen.
"Bij de feitelijk onjuiste tweets heeft hij het meer over cognitie processen", zegt Van der Zee. Hij gebruikt vaker ontkenningen zoals 'ik denk niet' of 'niet', 'nooit' en 'nergens'. "Ook gebruikt hij vaker negatieve emoties en boosheid." Daarbij viel het Van der Zee op dat wanneer hij onjuistheden zegt, het vaker gaat over geld en financiën. De zaken die feitelijk wél juist zijn gaan vaker over religie.