Buitenland
VPRO

'Alleen vrijheid van meningsuiting als je aan kant van Israël staat', zegt voormalig Charlie Hebdo-journalist

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alleen vrijheid van meningsuiting als je aan kant van Israël staat', zegt voormalig Charlie Hebdo-journalist

In 2019 kreeg de Franse journalist Zineb El Rhazoui nog een prestigieuze prijs in Parijs voor haar strijd tegen islamisme en voor vrijheid van meningsuiting, maar na een controversieel bericht op X over de situatie in Gaza, moest ze die prijs weer inleveren. Wat is er gebeurd? Ze vertelt erover in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Voorvechter van vrijheid van meningsuiting

Na de aanval op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza was Zineb El Rhazoui wekenlang stil, tot ze een bericht deelde op X: een repost waarin Gaza werd vergeleken met vernietigingskamp Auschwitz. Op het bericht kwam veel kritiek in Frankrijk, ook van de organisatie van de Simone Veil-prijs, die uiteindelijk besloot de prijs van haar af te nemen. Dit kwam mede omdat de naamgever van de prijs, Simone Veil, zelf Auschwitz overleefde.

Zineb El Rhazoui kreeg de prijs enkele jaren na de aanslag bij Charlie Hebdo in 2015. El Rhazoui werkte bij het satirische weekblad en was een van de weinige overlevenden van de redactie. Na de aanslag kreeg ze veel steun in Frankrijk en groeide ze uit tot een bekende islamcriticus en voorvechter van vrijheid van meningsuiting. Ze kreeg bedreigingen vanuit radicale islamitische groepen, maar ook veel bijval in eigen land. Na haar bericht op X viel ze echter bij veel mensen in Frankrijk van haar voetstuk.

Quote

Ik realiseerde me dat er in Frankrijk alleen échte vrijheid van meningsuiting is als je aan de kant van Israël staat.

Zineb El Rhazoui

'Een goede vergelijking'

Bijna een jaar later staat El Rhazoui nog steeds achter de vergelijking die ze deelde op X. "Voor mij is Gaza tegenwoordig een vernietigingskamp", zegt de journalist. "Hoe noem je een plek waar kinderen geen eten of speelgoed krijgen? Waar water van mensen wordt afgepakt? Waar mensen niet vrij zijn om weg te gaan? En waar Israël burgers bombardeert en expres uithongert om ze te doden? Dus ja, voor mij is het een goede vergelijking."

'Palestijnen worden ontmenselijkt'

Dat Simone Veil zelf een Holocaust-overlevende is, verantwoordt volgens haar niet het intrekken van de prijs. "Veel overlevenden van de Holocaust veroordelen juist wat er nu in Gaza gebeurt", zegt El Rhazoui. "In de Tweede Wereldoorlog werden Joden ontmenselijkt, dat gebeurt nu ook met de Palestijnen." Ze beschuldigt de organisatie van een dubbele moraal: "Als er één les is van de Shoa, dan is het 'dit nooit meer'. Maar voor de mensen die beslissen over de Simone Veil-prijs geldt dat kennelijk alleen voor de Joden, en niet voor de rest van de mensheid."

Volgens El Rhazoui leeft die dubbele moraal veel breder in Frankrijk en in andere westerse landen als het gaat om vrijheid van meningsuiting. "Toen ik me uitsprak tegen islamisme kreeg ik volop steun, maar ik mag kennelijk geen kritiek geven op wat de Israëlische staat doet." Ze maakt zich zorgen om het vrije woord in Frankrijk als het om Israël gaat: "Journalisten krijgen de kans niet om goede stukken te schrijven. Ik realiseerde me dat er in Frankrijk alleen échte vrijheid van meningsuiting is als je aan de kant van Israël staat."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie