Kritisch schrijven over Polen in de Tweede Wereldoorlog mag niet meer
- Nieuws
- Kritisch schrijven over Polen in de Tweede Wereldoorlog mag niet meer
Hoeveel ruimte is er in Polen nog voor onafhankelijk historisch onderzoek? Die vraag is aan de orde, nu een rechter in Warschau oordeelde dat twee gerenommeerde historici hun excuses moeten aanbieden vanwege een boek dat ze schreven over de Holocaust. Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen dook voor Bureau Buitenland in de zaak.
VPRO BB Polen Michiel
Het boek Nacht zonder eind telt 1700 pagina’s en gaat over de rol van individuele Polen bij de Holocaust.
Filomena Leszczyńska vindt dat haar oom Edward Malinowski, die in de Tweede Wereldoorlog burgemeester was van het dorp Malinowo, in het boek door de onderzoekers onterecht wordt geportretteerd als handlanger van de Duitsers. "Hij hielp juist de Joden", zegt Leszczyńska.
Het boek is niet zorgvuldig oordeelde de rechtbank en stelde daarmee de vrouw in het gelijk. De Poolse historicus Jan Grabowski, één van de onderzoekers, is het daar niet mee eens en gaat in beroep tegen zijn vonnis.
Dubbelrol
De onderzoekers wijzen op een dubbelrol van de burgemeester. Hij zou een Joodse vrouw gered hebben, maar anderen juist verraden. "Geschiedenis is niet zwart-wit, Polen waren niet alleen slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog", zegt Grabowski.
Volgens de historicus betekent deze uitspraak "het eind van het onafhankelijk historisch onderzoek in Polen zodra dat ingaat tegen de officiële visie van de staat." Zo is het sinds 2018 strafbaar om Polen mede verantwoordelijk te maken voor de Holocaust.
Meer verhalen over en uit het buitenland?
In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.