Situatie Syrische vluchtelingen in Turkije: 'Steeds meer mensen krijgen het moeilijk'
- Nieuws
- Situatie Syrische vluchtelingen in Turkije: 'Steeds meer mensen krijgen het moeilijk'
Sofie Croonenberg van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski reizen al enkele maanden langs de grenzen van Europa. Dit doen zij om meer inzicht te krijgen in de situatie van de vluchtelingen. Onlangs keerden zij terug uit Turkije, waar ze merkten dat de situatie steeds nijpender wordt. "Steeds meer mensen krijgen het moeilijk in Turkije", zegt Sofie Croonenberg in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Sinds de verkiezingen van afgelopen jaar is het steeds moeilijker geworden voor vluchtelingen om in Turkije te blijven, zegt Croonenberg. Dat de vluchteling het steeds lastiger heeft in het land, komt volgens haar door meerdere factoren, waaronder de economische situatie. "De inflatie is daar inmiddels op 60 procent, dus mensen hebben het daar steeds moeilijker om voedsel te kopen", vertelt ze.
Syrische vluchtelingen
Door de economische crisis en de politieke situatie heeft de Syrische vluchteling het het zwaarst, aldus mensenrechten-expert Eduard Nazarski. "Voor de verkiezingen heeft de leider van de oppositie heel erg nare dingen gezegd over de Syriërs", zegt Nazarski. Zo zou de politicus gezegd hebben dat alle Syrische vluchtelingen moeten teruggaan naar hun eigen land, niet in Turkije moeten blijven en dat hij daar voor zou zorgen. "Dat heeft een golf aan extra discriminatie en racisme veroorzaakt."
Volgens Nazarski krijgen de Syriërs de schuld van de economische crisis. "Een soort zondebok, het gaat slecht en iemand moet het gedaan hebben. Dan is het makkelijker om de vluchtelingen de schuld te geven dan je eigen partij."
Deportaties
Croonenberg heeft van veel ngo's en Syriërs in Turkije te horen gekregen dat veel vluchtelingen uitgezet zijn, terug naar Syrië. "Vanuit de Turkse autoriteiten wordt vaak gezegd dat dat vrijwillig is. Mensen ondertekenen dan een bepaald formulier", zegt zij. Maar, zo zouden er veel verhalen zijn van mensen die gedwongen worden om deze te ondertekenen en vervolgens worden ze de grens overgezet. In deze formulieren staat dat je vrijwillig terugkeert naar Syrië, vertelt Croonenberg.
Migratiedeal
In 2016 sloot de EU een 'migratiedeal' met Turkije. De deal hield in dat wanneer mensen de oversteek vanuit Turkije naar Griekenland maken, Griekenland deze mag terugsturen. Voor elke teruggenomen Syriër neemt Europa een Syrische vluchteling van een kamp in Turkije over. Ook zou Turkije zijn best doen om te voorkomen dat vluchtelingen vanuit Turkije de overstap naar Griekenland maken. Het land ontving ook 6 miljard euro.
"Dat geld is overgemaakt, dus in die zin worden Syrische vluchtelingen geholpen in Turkije", zegt Croonenberg. Maar er worden bijna geen Syrische vluchtelingen naar Europa overgebracht. "Vooral de Europese Unie houdt zich niet aan de afspraak", zegt ze.