D66 wil veel strengere sancties Rusland: 'Bevries tegoeden van oligarchen rond Poetin'
- Nieuws
- D66 wil veel strengere sancties Rusland: 'Bevries tegoeden van oligarchen rond Poetin'
D66 wil dat er veel strengere sancties tegen Rusland komen. Het sanctiepakket van de Europese Commissie zal geen indruk wekken, zegt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "We moeten veel nadrukkelijker kijken naar de kring rond Poetin zelf", zegt hij in Geld of je Leven.
Europese Unie moet met persoonlijke sancties tegen rijke Russen komen
Rondom Poetin staat een groep oligarchen die "zijn beleid stutten", zegt Sjoerdsma. Deze groep is rijk geworden door corruptie, ten koste van de Russische bevolking. Deze groep "met laser-achtige precieze raken", zou effect hebben, denkt het Kamerlid. De bevolking moet zo min mogelijk geraakt worden: "We hebben geen conflict met het Russische volk, maar met de regering."
Praktisch betekent dit dat de kredieten van deze oligarchen moeten worden geblokkeerd. De helft van de Russische rijkdom is buiten Rusland gestationeerd, vertelt Sjoerdsma. "Poetin was begin dit jaar, lange tijd onzichtbaar in de media, tot in Londen een politicus op riep om precies dit te gaan doen. Toen duurde het precies een halve dag voordat Poetin woedend op televisie verscheen om zich tegen dit plan te verzetten…"
Zelfs Poetin's persoonlijke vermogen zou geraakt kunnen worden, denkt hij, omdat hij zijn geld bij oligarchen stalt. Als je, na gegronde bezwaren van corruptie, die kredieten blokkeert, ondermijn je het fundament van Poetins macht, denkt de D66’er.
'Plan heeft geeft geen effect'
Ondernemer Jeroen Ketting, die een aantal bedrijven heeft in Rusland, is sceptisch. "Ik denk niet dat het veel effect heeft", zegt hij. Hij ziet in het plan niet meer dan een 'signaal'. Het is heel moeilijk om erachter te komen waar het geld van de oligarchen precies zit. "Het is ook vaak gestationeerd bij mensen die niet eens familie zijn van hen", zegt hij. Daarnaast kan een sanctielijst met oligarchen ook werken als een soort 'badge of honor': "Dan ben je een echte patriot in Rusland. Het is een soort financieel martelaarschap."
Andere sancties, bijvoorbeeld een verbod om producten te exporteren, hebben ook weinig effect, zegt Ketting. Door eerdere sancties werd bijvoorbeeld eten duurder, waardoor Rusland haar eigen levensmiddelenindustrie ging oprichten. Hierdoor is het land grotendeels zelfvoorzienend.
Maar wat kun je dan wel doen? Verbod op export van bepaalde technologie kunnen best wat zoden aan de dijk zetten, denkt Ketting. Daarnaast helpt spierballentaal: "Je kunt zeggen: als jullie één stap over de Oekraïnse grens zetten, dan geven we een veiligheidsgarantie. De Rus luistert alleen naar harde taal…", zegt hij.