New York Times: doden Boetsja lagen er weken, blijkt uit satellietbeelden
- Nieuws
- New York Times: doden Boetsja lagen er weken, blijkt uit satellietbeelden
Verschillende lichamen van gedode burgers in Boetsja, in de buurt van Kiev, lagen al weken op straat. Dat blijkt uit een analyse van satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar en videobeelden door The New York Times. Rusland had gedurende die complete periode de macht over het stadje. De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties ontkent verantwoordelijk te zijn en noemt het een provocatie. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt correspondent Lucas Waagmeester over het verweer.
Video niet beschikbaar
Satellietbeelden
Op de beelden is te zien dat elf van de gedode inwoners van Boetsja tussen 9 en 11 maart op straat kwamen te liggen. De lichamen liggen in dezelfde positie als ze later zijn aangetroffen toen Oekraïense troepen het door Rusland verlaten Boetsja binnenreden. Drie andere lichamen zijn rond 20 en 21 maart op straat komen te liggen, blijkt uit de analyse van The New York Times.
De doodsoorzaak is niet bij alle slachtoffers duidelijk. Sommige stoffelijke overschotten zijn aangetroffen bij inslagkraters, andere werden gevonden met hun handen achter hun rug gebonden bij auto's en fietsen, met schotwonden in het hoofd.
Ontkenning
Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor de doden in Boetsja en zegt dat Oekraïne de situatie in Boetsja in scene heeft gezet om Moskou in een kwaad daglicht te stellen. Volgens Rusland zijn de lichamen pas na hun vertrek op 30 maart neergelegd.
De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties noemt de beelden een provocatie die doet denken aan de wreedheden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de VN in New York gaf hij gisteravond een persconferentie, om Ruslands ontkenningen kracht bij te zetten. De beelden van The New York Times tonen echter het tegendeel aan. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt correspondent in Washington Lucas Waagmeester: "Het zijn toch de teksten die we gisteren ook uit Moskou hoorden. In de weken dat de Russen in Boetsja waren, zijn burgers met geen vingers aangeraakt, zegt de ambassadeur. Hier werden dus gaten in geschoten door de New York Times, die deze satellietbeelden naast elkaar legden, waar je onmiskenbaar dezelfde beelden en mensen ziet."
Daar tegenover staan ook nog bewijzen van onafhankelijke waarnemers, zegt Waagmeester: "En we hebben journalisten van over de hele wereld gezien, we hebben heel veel beeld al gezien. Tientallen getuigenverklaringen van mensen uit het stadje. Daar tegenover staan deze beweringen van de Russische regering. Het is geen sterk verweer, het is gewoon heel hard ontkennen, en proberen nog enige twijfel te zaaien over Ruslands betrokkenheid. Maar het ziet er toch wel uit als een vrij hopeloze poging."