Israël, een toevluchtsoord voor Joodse Nederlanders
- Nieuws
- Israël, een toevluchtsoord voor Joodse Nederlanders
Israël is al sinds de stichting een land dat veel controverse oproept. Het land ziet zichzelf als de enige goed werkende democratie van het Midden-Oosten. Ook onlangs toen premier Netanyahu langs kwam in Nederland, laaide de discussie weer op. Waarom zou je willen wonen in een land dat zo veel weerstand oproept? NPO Radio 1-verslaggever Anne van der Veen zocht het uit.
Harry Polak en Irith Mosterd wonen sinds een half jaar in Herzliya, een plaatsje in de buurt van Tel Aviv. Ze hebben altijd met veel plezier in Amsterdam gewoond, maar toch misten ze iets. "Een Joodse omgeving. Het is toch heel bijzonder om geen uitzondering meer te zijn. In Amsterdam ging je naar plekken waar je Joden kon ontmoeten om dat gevoel te krijgen, hier ga je gewoon de straat op."
Harry Polak en Irith Mosterd
Ook wonen twee van de drie dochters van het echtpaar in Israël, dochter Roos is vorige maand verhuisd. Maar de dochters en het Joodse gevoel zijn niet de enige reden van deze grote stap. Harry Polak was van de liberaal Joodse gemeenschap in Amsterdam. Hij voerde namens de dialoogcommissie het gesprek over Israël met christenen en moslims.
Maar hij had het gevoel geen stap verder te komen. "Dan brak er weer eens de pleuris uit, met Hamas in Gaza. Iedereen zag de beelden, meer beelden dan je nu van Syrië ziet. En kreeg je zo veel over je heen, ook van autochtone Nederlanders. De Joden plegen daar een holocaust, zeiden ze tegen mij. Dat is toch niet te vergelijken?"
Dudy Jacobs
'Vooral gevoelskwestie'
De groep Nederlandse Joden die naar Israël komt is niet groot, maar groeit wel. Dudy Jacobs is aangesloten bij een Nederlandse Vereniging in Israël. Volgens hem zijn de redenen veranderd waarom mensen gaan. "Mensen gaan niet weg uit Nederland omdat ze niet meer op straat kunnen lopen", zegt Jacobs. "Mensen hebben geen lekker gevoel meer bij het leven in Nederland. Dat kan een reden zijn om weg te gaan. Maar dat is niet erg, we hebben een land waar we welkom zijn."
Bekijk hier de reportage