Buitenland
BNNVARA

Tineke Ceelen bezocht Libanon: 'Oorlog raakt niet alleen vluchtelingen, maar iedereen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tineke Ceelen bezocht Libanon: 'Oorlog raakt niet alleen vluchtelingen, maar iedereen'

Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling is nét terug uit Beiroet. In De Nieuws BV schetst ze een beeld van de noodsituatie. Samen met ambassadeur en regisseur Bahram Sadeghi, die de oorlog ook persoonlijk meemaakt door familiebanden, bespreekt ze hoe dringend er hulp nodig is en het belang van de Giro 555-actie.

Video niet beschikbaar

De situatie in het Midden Oosten was al ernstig, maar lijkt nu verder te escaleren. Hamas-leider Sinwar is gedood door het Israëlische leger en premier Netanyahu heeft aangegeven dat de oorlog in Gaza nog lang niet voorbij is. Ceelen komt voor haar werk regelmatig in Libanon, maar de plekken die ze dit keer bezocht, herkende ze niet meer: "Het is niet druk op straat, de rolluiken van de winkels zijn gesloten, restaurants zijn dicht en mensen zijn doodsbang."

Zorgelijke situatie

Niet alleen de miljoenen vluchtelingen, maar ook de lokale bevolking gaat steeds meer gebukt onder de spanningen. De hele dag cirkelt er een Israëlische drone boven Beiroet, op zoek naar doelen voor bombardementen. Telefoons gaan continu af om te waarschuwen voor aanvallen en straaljagers vliegen over. Ceelen: "Mensen schrikken en gillen als een vliegtuig door de geluidsbarrière breekt. Weet je wat zoiets met al die mensen doet?"

Een groot deel van de inwoners van het oorlogsgebied verblijft bij mensen thuis. "Soms met veertig man in één logeerkamer", zegt Ceelen. Anderen worden opgevangen in kerken, scholen en moskeeën, zonder bedden of kookgerei, of leven op straat. Er is een dringend tekort aan onderdak, voedsel, schoon drinkwater, medische en psychische zorg, zegt Ceelen. Ze benadrukt: "Psychische hulp is nu noodzakelijk, voordat de trauma's zich vastzetten en een hele samenleving beïnvloeden." Sadeghi voegt toe: "Ze zijn met alles blij. Wat denk je van hygiënische producten, zoals maandverband?"

Herkenbaar

De oorlog raakt ook de familie van Bahram Sadeghi, die zelf in Iran is geboren en een vriendin heeft die uit Israël komt. Hij is zelf ook gevlucht voor oorlog en zegt dat de huidige beelden herkenbaar zijn voor iedere vluchteling, ongeacht waar diegene vandaan komt. Zijn familie kent door de verschillende achtergronden meerdere kanten van het conflict. Er leeft angst onder zijn schoonfamilie: "In Israël denken sommigen dat er een nieuwe fase aanbreekt, maar we weten allemaal dat het een uitzichtloze nachtmerrie is."

Inzamelingsactie

Deze week hield Giro 555 een inzamelingsactie voor de oorlogsslachtoffers in het Midden-Oosten, maar die ging gepaard met de nodige discussie. Veel Nederlanders twijfelden over de bestemming van het ingezamelde geld, wat resulteerde in een lagere opbrengst dan verwacht. Ze waren bang dat hun donatie, bij een ontvanger zou komen waar zij niet achter zouden staan. "Onterecht", zegt Ceelen. Stichting Vluchteling beheert het geld, brengt in kaart waar de nood het hoogst is en stuurt het op naar de juiste organisaties, niet naar de politiek. "Dat geld komt goed terecht, bij die doos tandpasta of dat jongetje wat nu niet kan slapen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie