Kan een Nederlands-Belgische samenwerking drugshandel in havens tegengaan?
- Nieuws
- Kan een Nederlands-Belgische samenwerking drugshandel in havens tegengaan?
In de Antwerpse haven maakte de Belgische douane afgelopen week twee grote drugsvangsten buit: negen ton cocaïne werd in beslag genomen. Beide vangsten hebben bij elkaar een straatwaarde van 750 miljoen euro. In De Nieuws BV vertelt Wouter Laumans, misdaadverslaggever bij Het Parool, over het samenwerkingsplan van Rotterdam en Antwerpen om corruptie en drugshandel aan te pakken.
Video niet beschikbaar
Al jaren staan de Antwerpse en Rotterdamse havens bekend om hun drugsvangsten. Maar negen ton cocaïne in een week, is zelfs volgens Laumans een uitzonderlijke vangst.
Overschot
Sinds begin 2000 gebruiken Colombiaanse kartels Europa als afzetmarkt voor hun cocaïne. Toen de cocaplantages van de FARC rond 2016 niet meer vernietigd werden door het Colombiaanse leger, zorgde dat voor een overschot, vertelt Laumans. "Sindsdien is Europa overspoeld met cocaïne."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Samenwerking Rotterdam en Antwerpen
Nederland en België worden gezien als de toegangspoort van drugs naar Europa. Daarom willen de burgemeesters van Antwerpen en Rotterdam samenwerken. Aboutaleb (Rotterdam) hoopt daarmee op het tegengaan van corruptie in de haven. Een goed idee, vindt ook Laumans.
Maar de burgemeester wijst ook op de verantwoordelijkheid van gebruikers. Laumans geeft aan dat hij de laatste zou zijn die zou zeggen dat de burgemeester hier geen punt heeft, maar vindt het ook een heel simpele redenering van de burgemeester. "Vraag zorgt natuurlijk voor aanbod. Maar als je daar even boven zweeft, zie je dat alle ellende gecreëerd wordt omdat er enorm veel geld mee verdiend kan worden en criminelen maken daar hun werk van."
Bewegende delen
Volgens de misdaadverslaggever kent deze discussie veel bewegende delen, waar de gebruikers er maar één van zijn. "Ga eens kijken naar de motivatie van de mensen die zich in deze wereld begeven. Waarom doen zij dit? Als je daar naar kijkt, zie je vooral mensen die zijn opgegroeid in armoede en achterstandswijken. Dat is ook een element van de drugshandel."