Werken vanaf je 10e is in Bolivia heel normaal
- Nieuws
- Werken vanaf je 10e is in Bolivia heel normaal
Bolivia is het enige land ter wereld dat kinderarbeid vanaf 10 jaar toestaat. Deze controversiële wet werd drie jaar geleden aangenomen, en stuit tegen het zere been van de de Internationale ArbeidsOrganisatie ILO. Die organisatie stelt dat kinderen onder de 14 niet zouden moeten werken. Met de wet werd echter gehoor gegeven aan de circa 850.000 kinderen die werken in Bolivia, volgens veel Bolivianen een realiteit die erkend moet worden. Verslaggever Sytske Jellema ging voor De Ochtend op onderzoek uit.
Liceth Castro (18) weet zich nog precies de route te herinneren die ze als vijfjarig meisje liep met haar snoepjes. Ze ging van pension naar pension, van plein tot plein, via de drukke straten van La Paz. Liceth was daar te vinden waar veel mensen waren, want dat betekende meer verkoop. Haar moeder liep niet naast haar, maar was nooit ver weg. "Al op jonge leeftijd leerde ik dat je je ouders niet altijd in de buurt hebt."
'Ik blijf bij mijn kind in de buurt'
Liceth gebruikte het geld dat ze verdiende om haar schoolgeld te kunnen betalen. Uniform, nieuwe schoenen, potloden en schriften, alles werd in de studie gestopt. Nu is ze 18, staat ze op eigen benen en gaat ze naar de universiteit. Ze is inmiddels 8 maanden zwanger. Liceth is er nog niet over uit of ze haar eigen kind ook gaat laten werken. "Misschien wel, misschien mag hij helpen bij mijn werkzaamheden. Maar ik blijf bij hem in de buurt."
Kinderarbeid is legaal in Bolivia, als enige land ter wereld. Vanaf 10 jaar mogen kinderen werken, mits onder begeleiding en onder de voorwaarde dat het kind ook naar school gaat. Maar die controle op de 850.000 werkende kinderen ontbreekt. Dat maakte dat veel kinderen ook 's avonds werken zonder ouders in de buurt, soms op gevaarlijke plekken en soms ten koste van hun school.
Kinderen zijn gedwongen te werken
Julia Valasco werkt voor de NGO ANNI, zij reporteren over kinderarbeid in Bolivia. Volgens Valasco is het irreëel om kinderarbeid uit te roeien, aangezien de noodzaak te hoog is voor kinderen om te moeten werken en op die manier bij te dragen aan de kosten van het gezin. "De staat faalt. Elk beleid ontbreekt omtrent het aanpakken van armoede en het weghalen van de oorzaak van kinderarbeid, en daarom zijn kinderen gedwongen om te werken."
Zelf werkte Valasco ook als kind. Alleen als je die ervaring hebt, zo stelt ze, kijk je anders naar kinderarbeid dan veel mensen in het westen denken. "Daar wordt vastgehouden aan het ideaalbeeld van het spelende kind, maar dat is niet realistisch hier in Bolivia."