Buitenland
NOS

De geopolitieke belangen achter de ontmoeting van Modi met Poetin

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De geopolitieke belangen achter de ontmoeting van Modi met Poetin

De Indiase premier Modi en de Russische president Poetin hebben een persoonlijke ontmoeting in Moskou. Het is voor het eerst sinds 2015 dat de leiders van de twee politieke grootmachten elkaar één-op-één ontmoeten. Devi Boerema, India-kenner en voormalig correspondent in Zuidoost-Azië vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Geen kant kiezen

"Voor India is het vooral heel belangrijk om te laten zien dat zij nog steeds de banden met Rusland kunnen aanhouden als wereldmacht", vertelt Boerema. "Historisch gezien is India een land dat geen kant kiest. En de laatste jaren wil Modi laten zien dat het een wereldleider is. Dus dat is met dit bezoek ook heel belangrijk."

India importeert nog altijd olie uit Rusland, ook na de inval in Oekraïne, zegt Boerema. "De minister van Buitenlandse Zaken van India is daar altijd heel duidelijk over geweest: het is gewoon heel logisch voor India, om olie te blijven importeren, zegt hij. Rusland geeft enorme kortingen op olie. En dat levert India miljarden dollars op jaarlijks."

Koude Oorlog

Intussen spreekt Modi zich niet duidelijk uit over de oorlog in Oekraïne. "Hij heeft wel gezegd dat het nu niet het moment voor oorlog is. India is officieel 'neutraal', maar kiest eigenlijk duidelijk elke keer de kant van Rusland."

Bijvoorbeeld tijdens de Vredesconferentie in Zwitserland afgelopen maand. "India heeft het statement niet ondertekend. En ook elke keer als er in de VN gestemd wordt, stemt India niet tegen Rusland."

Die nauwe band tussen Rusland en Indai komt volgens Boerema mede door de Koude Oorlog. "Tijdens de oorlog met Bangladesh, was het Rusland dat India steunde en tijdens de Koude Oorlog was het India dat nog steeds met Rusland handelde. Dus die banden gaan heel lang terug en die zijn heel nauw."

Ster advertentie
Ster advertentie