De Senaatsverkiezingen: 'Amerikanen zijn het echt zat'
- Nieuws
- De Senaatsverkiezingen: 'Amerikanen zijn het echt zat'
De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn nu een maand voorbij, maar de race om de macht is nog niet voorbij, want wie krijgt het voor het zeggen in de Senaat? Alle ogen zijn daarbij gericht op de staat Georgia, waar de twee laatste en beslissende Senaatszetels verdeeld worden. Amerika-journalist Laila Frank vertrekt dit weekend naar Georgia en schuift aan in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Frank: "Als de democraten beide zetels winnen, krijgen zij de macht in de Senaat. Als de republikeinen er 1 winnen houden zij de macht in de Senaat. Het is ontzettend belangrijk wie wint, want dat betekent dat wetsvoorstellen wel of niet geagendeerd worden. De uitslag maakt het voor Biden of veel makkelijker of echt heel veel ingewikkelder.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Het belang
"Het is heel belangrijk als de president zijn wetsvoorstellen en grotere veranderingen er doorheen wil krijgen," vertelt Frank. "De meerderheid hebben in de Senaat is heel belangrijk, dus het maakt voor Biden heel veel uit of hij ook de Senaat in handen krijgt."
In zijn eigen voet geschoten?
Frank: "De vraag is of Trump zich met zijn geruchten over fraude in zijn eigen voet geschoten. Trump zegt namelijk dat de democraten de verkiezingen hebben gestolen en dat het kiesproces oneerlijk is. Veel van zijn volgers zijn het daarmee eens. Dat fraude-verhaal begint een eigen leven te leiden en daardoor is er een deel van zijn volgelingen, die niet gaan stemmen. Dat is het interessantere fenomeen dat hierboven hangt, want heeft Trump door zijn fraude-uitspraak nou een beest gecreëerd waarmee hij zichzelf dwars zit?"
Opkomst
"Het is heel spannend," vindt Frank. "Georgia is voor het eerst sinds Bill Clinton in 1992 naar een democratische president gegaan. Het gaat vooral om de opkomst. Je moet zorgen dat al die mensen die op 3 november al hebben gestemd weer op jouw team gaan stemmen."
Frank: "Voor veel mensen was de strijd tussen Biden en Trump een strijd op leven en dood. De vraag is of je die urgentie kan vast houden nu er weer gestemd moet worden. Er wordt altijd meer gestemd bij de presidentsverkiezingen dan bij de senaatsverkiezingen. Het is een hele lange campagne en Amerikanen zijn het echt wel zat. De verwachting is dat minder mensen gaan stemmen."