Een betrouwbare loodgieter voor een eerlijke prijs? Zo vind je ze!
- Nieuws
- Een betrouwbare loodgieter voor een eerlijke prijs? Zo vind je ze!
Een nieuwe wc-pot, een bevroren leiding of een kapotte ketel. Iedereen heeft wel eens de loodgieter nodig. Maar wat als alle loodgieters bezet zijn? Het tekort aan loodgieters is de afgelopen vijf jaar verdubbeld, meldt Techniek Nederland. Hoe voorkom je dat je daar als consument de dupe van wordt? Dat vertelt Saskia Bierling, woordvoerder van Autoriteit Consument en Markt (ACM) in Blok&Toine.
Een betrouwbare loodgieter voor een eerlijke prijs? Zo vind je ze!
De kans is groot dat we in toenemende mate te maken krijgen met wachttijden voor loodgieters. Hoe weet je als consument een betrouwbare loodgieter voor een eerlijke prijs te vinden?
Op zoek naar een goede loodgieter
"Je kunt op zoek gaan naar een loodgieter in de buurt via Google, maar daarbij is het goed om te weten dat er met name in de loodgietersbranche ook onbetrouwbare partijen actief zijn die er op uit zijn torenhoge bedragen te vragen voor slecht werk", zegt Bierling.
"Die onbetrouwbare partijen maken vaak gebruik van de advertenties bij Google, die boven de normale zoekresultaten staan." In het tv-programma Opgelicht?! werden we onlangs nog gewaarschuwd om niet blind op de eerste Google-zoekresultaten te vertrouwen wegens klikfraude.
Bierling: "Betrouwbare partijen kunnen het beste in de normale zoekresultaten gevonden worden. Zij hebben vaak een fysieke vestiging, bestaan al langer en hebben veel positieve recensies. Daarnaast kun je ook navraag doen bij buren, vrienden of familie naar hun ervaringen met loodgieters."
Hoe zorg je ervoor dat je een eerlijke prijs betaalt?
Bierling adviseert om van tevoren altijd te vragen wat het bedrijf voor jou gaat doen. Gaat het alleen om de oorzaak van de lekkage vinden? Of repareren ze de lekkage ook? "Vraag ook van tevoren wat de klus ongeveer gaat kosten met een bevestiging per mail. Dan kun je daar later op terugvallen."
Begin altijd bij de vraag of de offerte vrijblijvend en gratis is. Kan het bedrijf niet vooraf vertellen wat het gaat kosten, omdat hij de situatie eerst moet beoordelen? Vraag dan hoe de prijs wordt berekend. Willen ze dat niet vertellen? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf.
Indicatoren waar je op kunt letten voor betrouwbaarheid
Het is voor jou als leek lastig om te bepalen of een vakman of vakvrouw zijn of haar werk goed heeft gedaan en je met een betrouwbaar iemand te maken hebt. Volgens Bierling zijn er aantal indicatoren waar je op kunt letten of het om een betrouwbare partij gaat:
- Staan er bedrijfsgegevens op de website, en kloppen die met de gegevens in de Kamer van Koophandel?
- Heeft de handelaar een fysieke vestiging zoals een winkel of kantoorpand, en klopt het adres met de gegevens in de Kamer van Koophandel, en op Google Maps?
- Heeft de handelaar veel positieve recensies op sites als Trustpilot en Kieskeurig?
- Zijn er weinig klachten over de handelaar op sites als Klacht.nl en Klachtenkompas?
- Is het bedrijf aangesloten bij een brancheorganisatie en heeft het een goede klachten- en geschillenregeling?
"Zet nooit zomaar een handtekening en zeker niet voordat alles is ingevuld", waarschuwt Bierling. "Alle afspraken en de kosten daarvan moeten duidelijk op het formulier staan. Is het formulier niet helemaal ingevuld? Zet dan geen handtekening. Wil de ondernemer niet starten voordat je tekent? Stuur hem dan weg."
Blok&Toine
Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.