De druk op de jeugdzorg drukt ook op de schouders van de ouders
- Nieuws
- De druk op de jeugdzorg drukt ook op de schouders van de ouders
De torenhoge druk op de jeugdzorg raakt niet alleen kinderen, jongeren en medewerkers. Ook bij ouders en pleegouders is het merkbaar. "Het is niet makkelijk om als ouder in aanraking te komen met jeugdzorg", vertelt Cindy uit Enschede in 5 Dagen. Ze kwam als ouder in aanraking met jeugdzorg als gevolg van een vechtscheiding in combinatie met twee zonen met gedragsproblemen.
5 Dagen...
Ondertoezichtstelling
De oudste zoon kon boos en agressief worden en ging bij zijn vader wonen, terwijl de jongste zoon gediagnosticeerd werd met Asperger, een vorm van autisme. "Ik heb om hulp geroepen, geschreeuwd haast", vertelt Cindy. "Ik voelde me zo eenzaam, want hoe doe je dit nou? Mensen om je heen zeggen dan: 'Geef hem maar een weekje aan mij, dan komt het wel goed.’ Je wordt er heel onzeker van."
Uiteindelijk heeft Cindy zelf een melding gemaakt bij de Raad voor de Kinderbescherming voor een onderzoek, met als gevolg een ondertoezichtstelling. "Zo’n onderzoek is al heel heftig. Je moet alles vertellen, ze vragen van alles en vinden overal wat van. Het is net alsof je met de billen bloot moet." Er kwamen acht verschillende jeugdbeschermers bij haar thuis. "Je moet elke keer opnieuw je verhaal doen, dat is heel moeilijk." Belangrijke details en informatie gingen verloren en de rapporten werden alsmaar dikker.
Cindy voelde zich een waardeloze moeder en werd steeds onzekerder. Uiteindelijk stortte ze in en werd ze opgenomen in een kliniek om zich te laten behandelen voor PTSS (posttraumatische stressstoornis). Inmiddels gaat het beter met Cindy en haar zoons. De oudste woont nog steeds bij zijn vader en wil gaan studeren. De jongste woont in een begeleid wonen groep.
Druk op de pleegzorg
De kinderen van Cindy zijn niet in een pleeggezin terechtgekomen, maar als ouders niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen, gebeurt dat wel. Jolande Verlaek vangt al ruim 20 jaar pleegkinderen op in haar gezin. Er is een groot tekort aan pleegouders, merkt ook Jolande. Hierdoor maakt ze soms andere beslissingen dan ze eigenlijk van plan was. Zoals met de opvang van haar pleegzoon.
Hij kwam als crisisgeval binnen en zou zes weken blijven, maar uiteindelijk besloten Jolande en haar man hem langdurig op te vangen. "Het drong ineens tot mij door hoe het moet voelen als je niet meer weet waar je in de toekomst naartoe gaat, als jongen van zes. Dat benauwde me heel erg." Inmiddels is hij 25 en studeert, "maar hij komt nog regelmatig thuis."
Ook haar pleegdochter, die als zes weken oude baby bij haar werd gebracht, bleef uiteindelijk. "Ze kwam aan in een Maxi-Cosi, dat vergeet ik nooit meer. Ze had niets bij zich, één knuffel, dat was het. Dat is nog steeds haar lievelingsknuffel." Ook zij zou maar zes weken blijven, maar inmiddels is het meisje twaalf en blijft ze bij Jolande wonen tot ze op kamers gaat.
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.