Barneveld als kippenhoofdstad nog houdbaar? 'Boeren gedwongen opkopen gaat te ver'
- Nieuws
- Barneveld als kippenhoofdstad nog houdbaar? 'Boeren gedwongen opkopen gaat te ver'
Is Barneveld nog houdbaar als kippenhoofdstad van Nederland? In een nieuw rapport adviseren deskundigen aan het ministerie van Landbouw om in de Gelderse vallei, dus ook in Barneveld, de stikstofuitstoot enorm te verminderen. Omdat Barneveld dichtbij de Veluwe ligt, wordt ook aangeraden om boeren uit te kopen. "Absurd", reageert Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders, in Dijkstra en Evenblij ter plekke.
Video niet beschikbaar
Boeren krijgen meer te maken met regels over dierenwelzijn, de eierensector kende de fipronil-affaire, en met het nieuwe stikstofrapport komen pluimveehouders in Barneveld onder druk te staan. Daarom rijst de vraag: is Barneveld als pluimveehoofdstad nog wel houdbaar?
Pluimveehouder niet grootste veroorzaker van stikstof
"De pluimveehouderij is bij lange na niet de grootste veroorzaker van stikstof", zegt scheidend voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders Hennie de Haan. "Er zijn andere sectoren die veel meer doen, dus is het een beetje raar om al die kippenboeren hier een beetje uit te roken, als het ware. Uit te kopen en schluss ermee. Je kunt met innovaties al veel doen om de emissies omlaag te brengen, maar ik denk dat hier een ander verhaal achter schuilgaat."
De Haan: "Je hebt stikstofruimte nodig om te kunnen bouwen, en allerlei andere dingen te kunnen doen. Het Groene Hart was ook een plek waar het allemaal minder moet. Dat zit het dichtste bij de Randstad. Dus als je hier de impact op de Veluwe kunt verkleinen maar dus hier veel emissie kunt reduceren, dan heb je daar binnen een straal van 50-60 kilometer profijt van. Dus ik denk dat er meerdere verhalen achter zitten en dat het niet alleen maar gaat omdat men zo graag de Veluwe wil beschermen."
Gedwongen opkopen gaat te ver
Maar, er zijn grote offers nodig om de stikstofuitstoot echt terug te brengen. Dat betekent dat overal met een kaasschaaf langsgaan niet echt zoden aan de dijk zet. Maar boeren gedwongen laten stoppen, daar gaat iets verkeerd, vindt De Haan. "Als boeren willen stoppen, prima. Maar hier zit een mogelijkheid in om boeren gedwongen op te kopen en dat vinden we nogal ver gaan."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Verduurzamen is mogelijk
Volgens De Haan zijn er nog genoeg mogelijkheden om de pluimveesector te verduurzamen en is uitkopen van boeren dus niet nodig. "Ik vind dat je zorgvuldig moet kijken naar hoe boeren het beter kunnen doen en dat is niet door ergens stukken te amputeren en dan net te doen alsof het daar geen kwaad kan. De hele stikstofdeken zal omlaag moeten, dan moet je niet alleen boeren gaan opkopen."
De Haan is van mening dat piekbelasters, bedrijven die op dit moment veel stikstof uitstoten, vooral die uitstoot naar beneden kunnen brengen. "Dat kan op een andere manier dan om ze te weerhouden daar kippen te houden."
Dijkstra en Evenblij ter plekke
Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.