Binnenland
NOS

Zoveel gaat de brexit Nederland kosten

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoveel gaat de brexit Nederland kosten

Bij een harde brexit zonder handelsverdrag met de Europese Unie kan de economische schade oplopen tot 35 miljard euro, denken economen van de Rabobank. Het kan de economie tot 2030 meer dan vier procent groei schelen. Per werkende Nederlander komt dat neer op 4000 euro. Eerder ging het CPB in een raming uit van twee procent minder groei.

Zelfs als er een handelsverdrag gesloten wordt, is de schade omvangrijk, naar schatting 25 miljard euro. De handelsrelatie van Nederland met het Verenigd Koninkrijk is sterk en groter dan die van andere Europese landen, dus de impact van een Brits vertrek is des te groter. De Britten zijn in grootte de derde exportpartner, na Duitsland en België, in 2016 goed voor 39,2 miljard euro, ofwel tien procent van de Nederlandse export.

De effecten van de brexit zijn veel groter dan wat in andere vergelijkbare studies is gebleken. De Rabobank zegt dat dat komt doordat meer factoren in het onderzoek zijn meegenomen. Daardoor kunnen de effecten beter worden berekend.

Averij

De Rabobank heeft drie scenario's bekeken. De eerste is een harde brexit, waarbij de onderhandelingen met de EU mislukken en er geen handelsverdrag met de EU komt. Een tweede scenario is een handelsverdrag à la Zwitserland. En het derde scenario is een zachte brexit, met een handelsverdrag waarbij Groot Brittannië onderdeel blijft van de Europese interne markt, maar wel uit de douane-unie stapt.

De Britse economie loopt zelf zware averij op bij een harde brexit. Opgeteld kan de brexit-rekening tot 2030 oplopen van 250 tot 450 miljard euro. In het laatste geval is dat omgerekend 13.500 euro per werkende Brit.

De export daalt met 30 procent en de consumentenprijzen stijgen met 30 procent. De inflatie valt een stuk hoger uit door de lage koers van het Britse pond en de hogere importprijzen die het gevolg zijn van de handelsbarrières na de brexit. De prijsstijgingen zetten de inkomens en de consumptie van huishoudens flink onder druk.

Te positief

De helft van de buitenlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk komt uit de EU en bij een vertrek uit de EU verliezen de Britten hun functie als toegangspoort tot Europa, waardoor buitenlandse investeringen zullen afnemen.

De economen van de Rabobank concluderen dat de Britten voor een brexit hebben gekozen op basis van een veel te positieve voorstelling van de negatieve effecten.

Momenteel wordt er onderhandeld tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië over het vertrek. De onderhandelingen verlopen bijzonder moeizaam.

Ster advertentie
Ster advertentie