Besmettingscijfers in verpleeghuizen bereiken record, bewoners krijgen boosterprik
- Nieuws
- Besmettingscijfers in verpleeghuizen bereiken record, bewoners krijgen boosterprik
De meeste verpleeghuizen starten deze week met het toedienen van het boostervaccin aan de bewoners. In de afgelopen vier weken zijn op 970 locaties bewoners positief getest op het coronavirus. Hoewel de symptomen van een besmetting milder zijn dankzij de vaccinatie, maken de verpleeghuizen zich zorgen over het sterftecijfer. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en lid van het OMT.
Video niet beschikbaar
"We hebben de afgelopen periode, van september tot nu, niet alleen de besmettingen maar ook het aantal sterfgevallen zien oplopen. Het zit bijna weer op het niveau van de tweede golf vorig jaar. Dat is echt zorgelijk", aldus Hertogh.
Minder effect
De vaccinatiegraaf in de meeste verpleeghuizen is heel hoog en toch blijft het aantal besmettingen stijgen. "Dat heeft meerdere redenen. Het effect van de vaccinatie vermindert na verloop van tijd. Dat gebeurt eerder bij kwetsbare ouderen dan bij de algemene populatie", zei Hertogh.
"Het immuunsysteem van de bewoners werkt ook minder goed. En het heeft ook te maken met de grotere agressiviteit van de huidige variant."
Oppepper
"De inzichten over de timing veranderen heel erg snel. Op dit moment is het beeld dat je zes tot acht maanden na de vaccinatie moet starten met boosteren, dus in die zin hadden we wel wat eerder kunnen beginnen", aldus Hertogh.
"We hopen met de booster het afweersysteem een oppepper te geven. Zo kan de populatie meer afweerstoffen gaan aanmaken en daarmee beter beschermd zijn tegen infectie en dus ook tegen ernstige ziekte."
r1jn booster
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.