Habtamu de Hoop: 'In het Fries voel ik me thuis'
- Nieuws
- Habtamu de Hoop: 'In het Fries voel ik me thuis'
Het gaat niet goed met het Fries. Daarom trekt het kabinet de komende vijf jaar 18 miljoen euro uit om de Friese taal te bevorderen. Dat is ontzettend belangrijk, vindt Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA). "We hebben de plicht om in het Fries te investeren", zegt hij in Dit is de Dag.
Hugo de Jonge investeert 18 miljoen in de Friese taal. Goed initiatief, of overdreven?
Zelf gaat de Friese taal hem aan het hart, vertelt De Hoop, zelf opgegroeid in Friesland. Hij denkt dat er veel behoefte is aan het bevorderen van de Friese taal: "De mensen die Fries spreken, hechten er ongekend veel waarde aan."
Deze dagen is er reuring over racistische uitspraken van Johan Derksen in Veronica Inside, die hem geen Fries noemt vanwege zijn geadopteerde achtergrond. "Zelf vond ik het zo bijzonder om bijvoorbeeld mijn beloften in de Tweede Kamer in het Fries uit te spreken. Want het is de taal waar ik mij in thuis voel, waar ik me in uitdruk, waar ik in nadenk en waar mijn gevoel in zit. Dat is zoiets moois en waardevols voor wie de taal nog wel gebruiken.'
Het is belangrijk dat we Fries blijven praten, zegt De Hoop. Hij wijst erop dat kinderen beter kunnen leren, lezen en schrijven door meertaligheid. We hebben zelfs de plicht om erin te investeren, omdat we moeten voldoen aan het Europees Handvest voor minderheidstalen."
'Ouders willen zelf niet'
Onderwijskundige Geert Driessen, die jarenlang onderzoek heeft gedaan onder Friese ouders, kijkt kritischer naar de miljoeneninvestering en vraagt zich af of het wel voldoende oplevert. "Op dit moment is er één uur Friese taalles per week in het basisonderwijs, waarvan blijkt dat het weinig oplevert."
Daarbij betwijfelt hij of de Friese gemeenschap er zelf ook op zit te wachten: "Ouders spreken steeds minder Fries met hun kinderen", zegt Driessen. "Ook spreken de kinderen steeds minder Fries buiten het gezin. Dat geeft volgens mij toch wel aan dat er niet zoveel belangstelling voor is, anders zouden ze dat wel doen. In de loop van de jaren neemt het gebruik van het Fries dramatisch af."
Fries in ere houden
Waar Friese kinderen vroeger Nederlands leerden op school, is dat nu andersom, signaleert journalist Nynke de Jong, zelf ook Fries. "Nu hebben ze juist Friese les nodig om het Fries bij te trekken. Dat komt ook doordat het aanbod in andere talen zoveel groter is. Deze subsidie is goed om dat weer aan te wakkeren.”
Ze vindt het belangrijk dat het Fries bewaard wordt: "Als een taal verdwijnt, kun je niet vroeg genoeg beginnen om dat tegen te houden. Als-ie weg is, is-ie weg en haal je het niet meer terug. We moeten het Fries, dat al eeuwen gesproken wordt en van groot belang is voor de identiteit van de Friezen, wel in ere houden."
Dat minder mensen Fries spreken, betekent niet dat niemand meer wil, zegt De Hoop. "Er zijn ook veel mensen die het nog wel willen en ik denk dat de trend ook deels wel te keren is. Ik hoop dat mijn kinderen, als ik die ooit krijg, ook gewoon in het Fries onderwijs krijgen. Dat zou ik prachtig vinden."
Dit is de Dag
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.