Binnenland
KRO-NCRV

Nationale Ombudsman: ‘Tijd voor noodplan Groningen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nationale Ombudsman: ‘Tijd voor noodplan Groningen’

'Veel Groningers zijn ten einde raad. Er moeten duizenden woningen worden versterkt, de sociale cohesie staat onder druk. Het is tijd voor een Noodplan Groningen', stelt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen na een werkbezoek aan de provincie in 1op1. 'Als ik mensen aanraak beginnen ze te huilen.'

Nationale Ombudsman: ‘Tijd voor noodplan Groningen’

De Nationale Ombudsman schetst een onthutsend beeld van zijn driedaagse werkbezoek aan de provincie Groningen. "Er is veel aandacht voor de problemen, maar er zijn geen oplossingen. Mensen in Den Haag moeten uit de bubbel en uit die schulp", zegt Reinier van Zutphen.
Daarnaast hekelt hij de procedurefabriek van de nationale en lokale overheden. "De overheid verschuilt zich achter procedures en regels. Regels gebruik je om het goede te doen, omdat je oplossingen wil bereiken. Maar overheden gebruiken regels om uit te stellen, te verschuilen en om het echte probleem te vermijden."

'Wiebes en Rutte doen onvoldoende'

Als het gaat om de schadeafhandeling in het bevingsgebied, dan "doen Rutte en Wiebes niet wat ze beloven", vindt Van Zutphen. "Er is niet echt iets gerealiseerd, terwijl dat wel beloofd is. Ik sprak mensen die al zeven keer een taxateur over de vloer hebben gehad. Wiebes is de minister, hij heeft een ambtelijk apparaat achter zich, hij kan doorzetten. Dan is het tijd om wat te gaan doen, daar dring ik op aan."
"Het gaat niet alleen om gas en schade, maar ook om toekomst bieden", benadrukt Van Zutphen. "Als ik goed naar de mensen heb geluisterd, dan hebben ze een hoop Hagenezen gezien. Maar ze komen langs om te kijken als het sneeuwt of de zon schijnt, en dan gaan ze weer naar huis."

'Doe iets aan armoede onder werkenden'

Tijdens zijn bezoek kwam Van Zutphen de meest uiteenlopende problemen tegen. Door de krimp trekken veel jongeren weg, waardoor er relatief veel ouderen overblijven. Armoede wordt van generatie op generatie doorgegeven, en de infrastructuur in de provincie is aan verbetering toe. "Als je met de trein van Groningen wil reizen naar Emmen, moet je via Zwolle", constateert de Ombudsman.
Het meest prangende vraagstuk vindt Van Zutphen de aanpak van armoede. "Mijn belangrijkste advies aan het kabinet is, doe iets aan de armoede onder werkenden", stelt Van Zutphen. "Er zijn mensen die heel hard moeten werken, dan hun geld tellen, en moeten constateren dat ze niet rond komen. Dat is schrijnend."
Ster advertentie
Ster advertentie