Binnenland
NOSNTR

Beeldmacht: een serie over het heen en weer filmen tussen burgers en agenten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beeldmacht: een serie over het heen en weer filmen tussen burgers en agenten

'Voor de politie voelt de telefoon als een wapen, en voor de burger voelt hij als een verdedigingsmiddel,' aldus Juul op den Kamp in Nieuws en Co. Op den Kamp is de regisseur van de documentaireserie Beeldmacht, waarvan de eerste aflevering vanavond door omroep HUMAN wordt uitgezonden. Morgen is het twee jaar geleden dat George Floyd werd gedood tijdens een arrestatie. De beelden gingen de wereld over en werd het begin van een grote beweging. Wat is de impact van deze nieuwe 'beeldenstrijd'?

Beeldmacht: een serie over het heen en weer filmen tussen burgers en agenten

Vicieuze cirkel

Op den Kamp vertelt verder. 'Door veel beelden te zien van politiegeweld ben je zelf sneller geneigd om je mobiel erbij te trekken en het beïnvloedt je beeldvorming van de politie. 'Voor de politie voelt de telefoon als een wapen, en voor de burger voelt hij als een verdedigingsmiddel. Dat zijn twee uiteenlopende perspectieven waar veel over te zeggen valt. Daarom heb ik deze film ook gemaakt. De politie zal zeggen dat de video's die online verspreidt worden gaan zorgen voor wantrouwen naar de politie toe. De burgers zeggen weer; er was al wantrouwen, doordat de politie niet goed met zaken is omgegaan. Er is een onderzoek van Amnesty die ook dit bewijst. en daarom filmen mensen. We zitten in een vicieuze cirkel.

'CTRL ALT Delete houdt zich bezig met eerlijke en effectieve politiecontroles. Zij zeggen, film van begin tot eind, zodat je de hele context erbij hebt, probeer zelf niet te praten, probeer wel respectvol me de agent om te gaan. Dan heb je in principe eerlijk bewijsmateriaal, en daar is in principe niets mis mee. Op die manier kan de politie drones en bodycams inzetten, alleen niet om hun eigen beeldvorming te claimen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor burgers.

Amerikaanse manier

'In Amerika ligt nu de George Floyd act. dat is een wet die er voor zorgt dat alle burgers ten alle tijden het bodycam materiaal mogen inzien, om te zien wat er is gebeurd en of de agent eerlijk heeft gehandeld. Nederland is een van de weinige landen waar de bodycam alleen wordt ingezet voor de bescherming van een agent. Wat natuurlijk goed is, dat de agent wordt beschermd, maar er is geen extra functie dat er een bescherming is voor de burger.' Vervolgt Op den Kamp haar verhaal.

'Het problematische is is dat de agent zelf mag bepalen wanneer hij de bodycam aan en uit mogen zetten, dat ze zelf mogen bepalen wat er met de bodycam beelden gebeurt. Je hoort ook weleens over rechtszaken waar bodycam materiaal is kwijtgeraakt. Dat klopt natuurlijk niet. Ik snap dat er complicaties van privacy op komen spelen en dat dat lastig is als wij op de Amerikaanse manier gaan werken. Maar er zou in ieder geval een onafhankelijke partij moeten zijn die bijvoorbeeld met de data omgaat van dat bodycam materiaal, en niet de agent zelf.'

item beeldmacht

Ster advertentie
Ster advertentie