Binnenland
NOS

Raad van State buigt zich over gaswinning boven Schiermonnikoog

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raad van State buigt zich over gaswinning boven Schiermonnikoog

De Raad van State buigt zich over gaswinning boven Schiermonnikoog. Al jaren woedt daarover een onophoudelijke strijd met veel juridische procedures. Wat staat er op het spel? In NOS Met het Oog op Morgen vertelt David Smeulders, hoogleraar energie aan de TU Eindhoven over het proces en de belangen.

Video niet beschikbaar

Kleine gasvelden

Er wordt al maanden gesoebat over het wel of niet goedkeuren van de gaswinning bij het Waddeneiland. De overheid vindt gaswinning in de Noordzee nodig nu de velden in Groningen gesloten zijn, omdat Nederland anders te afhankelijk is van gas uit het buitenland.

Beleid van de overheid is om meerdere kleine gasvelden aan te leggen. "We waren natuurlijk heel sterk afhankelijk van Rusland, dat is nu afgebouwd maar we worden nu wel afhankelijk van de aanvoer van vloeibaar aardgas uit Qatar of de Verenigde Staten", aldus Smeulders.

Voorbeeld

"Dus het is belangrijk voor Nederland ook om die autonomie op energiegebied te handhaven en dit is daar toch wel een belangrijke hoeksteen voor", zegt Smeulders. "Je zou dit zelfs kunnen noemen als een soort voorbeeld van de energietransitie. Want het veld dat nu aangeboord gaat worden vanuit een boorplatform, dat gaat stroom trekken van een windpark, dus het wordt volledig groene elektriciteit. En daarna wordt het ook omgebouwd om waterstof te produceren vanuit de windparken. Dus het is eigenlijk ook al klaar voor de toekomst, zou je kunnen zeggen."

Maar milieuorganisaties uit Nederland en Duitsland spanden een zaak aan tegen de bouw van een boorplatform. Zij vrezen onherstelbare schade aan de natuur door de gasboringen.

Ster advertentie
Ster advertentie