Binnenland
NOS

Nederlanders willen duurzamer leven; zijn pessimistisch over klimaatverandering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders willen duurzamer leven; zijn pessimistisch over klimaatverandering

Nederlanders willen massaal hun manier van leven aanpassen voor een beter klimaat, maar zijn tegelijkertijd pessimistisch over de kansen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research dat is gehouden in het kader van Warmetruiendag, ieder jaar op 2 februari.

Volgens Nathalie van Loon van het Klimaatverbond, initiatiefnemer van de dag, bestaat er bij bijna alle Nederlanders wel bereidheid het dagelijkse leven groener in te richten. "93% van de mensen praat erover met familie, vrienden en collega's."

Nederlanders bereid tot duurzamer leven

Zodra men weet over de impact van bijvoorbeeld vlees en elektronica wil het grootste deel van de mensen in actie komen. "Er bestaat een opvallend stevig draagvlak voor maatregelen van de overheid voor duurzaamheid, zoals gasloze nieuwbouw en meer investeringen in het OV."

42% van de Nederlanders staat volgens Van Loon positief tegenover een nieuwe vliegtaks, waarmee een van de meest vervuilende industrieën extra belast kan worden.

Warmetruiendag

Daar staat tegenover dat bijna driekwart van de Nederlanders denkt dat het Parijse klimaatakkoord waarschijnlijk of zeker niet haalbaar is. Dat pessimisme is groter onder ouderen en lager opgeleiden mensen.

Vandaag is het dus Warmetruiendag, een dag waarbij oproepen wordt een warme trui te dragen en iets minder te stoken. "Als heel Nederland vandaag één graad minder stookt, dan besparen we 3,3 miljoen kuub gas. Als we dat het hele stookseizoen doen, besparen we 530 miljoen kuub gas."

In Groningen zal men blij zijn wanneer dit behaald wordt. Gisteren werd door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) geadviseerd de gaswinning in Groningen te verminderen naar maximaal 12 miljard kuub per jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie