Tijd voor een kiesdrempel? 'Door versplintering worden problemen niet meer aangepakt'
- Nieuws
- Tijd voor een kiesdrempel? 'Door versplintering worden problemen niet meer aangepakt'
De grote maatschappelijke problemen komen onvoldoende aan de orde in de Tweede Kamer en dat komt door de versplintering. Dat zegt oud-minister voor de PvdA Jo Ritzen bij Spraakmakers. Hij is mede-initiatiefnemer van een petitie voor een kiesdrempel, die in twee dagen 8.000 keer ingevuld is.
Video niet beschikbaar
Bij de laatste Kamerverkiezingen zat een recordaantal van zeventien partijen in het parlement. Door afsplitsingen is dat aantal inmiddels gestegen naar twintig partijen. Ritzen maakt zich daar zorgen over en startte een petitie voor het invoeren van een kiesdrempel van drie zetels.
"Het is niet alleen de ervaring van mijzelf, maar ook van heel veel andere mensen. Achtduizend mensen hebben voorgestemd in twee dagen. Omdat we vinden dat op dit moment de grote maatschappelijke problemen onvoldoende goed aan de orde komen in de Tweede Kamer. En dat heeft heel sterk te maken met die versplintering."
Niet bij een vergadering
Hij geeft een voorbeeld. Kijk eens bij een commissievergadering over "een moeilijk onderwerp" zoals de digitale samenleving. "En dan zul je zien dus dat de kleine partijen er gewoon niet zijn." Omdat ze "niet in staat zijn" de informatie tot zich te nemen en in te brengen. En zo zijn er volgens hem heel veel onderwerpen waarbij zo ongeveer de helft van de Tweede Kamer niet meedoet.
Drie zetels staat gelijk aan ten minste twee procent van de stemmen. Als die grens zou zijn toegepast op de vorige verkiezingen, waren BBB, Bij1 en 50Plus (inmiddels Groep Den Haan) niet in de Kamer gekomen. Maar een hoop andere kleinere partijen, zoals de SGP wel, benadrukt Ritzen. Hij wijst er bovendien op dat een kiesdrempel makkelijk te realiseren is, zelfs al met de volgende verkiezingen.
Kritiek: niet democratisch
De kritiek luidt: hiermee perk de democratie in. Ritzen vindt dat een "gevaarlijke" voorstelling van zaken. Allereerst zijn de huidige 150 zetels vastgesteld in een tijd dat Nederland veel minder inwoners had. Ten tweede hebben zowel Duitsland als België ook een kiesdrempel. "Niemand die daar ook maar op enige wijze praat over representativiteit."
En bovendien, zegt hij, gaat besluitvorming over het afwegen van belangen en in hoeverre individuen zich herkennen in wat er gebeurt. "Dat gebeurt niet door met zoveel mogelijk verschillende geluiden in de Tweede Kamer te zitten. Maar juist door die geluiden af te wegen op een manier die recht doet aan de belangen van die mensen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!