Nabestaanden MH17 doen klemmend beroep op rechtbank: 'praat met ons'
- Nieuws
- Nabestaanden MH17 doen klemmend beroep op rechtbank: 'praat met ons'
Met de aankomende rechtszaak waarin vier verdachten terechtstaan voor het neerhalen van vlucht MH17 'zullen er nieuwe wonden worden opengereten'. Dat zeggen Anton Kotte en Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17 in 1 op 1. Ze hopen dat de rechtbank voldoende ruimte biedt voor spreekrecht voor alle nabestaanden die dat willen, "maar die garantie is nog niet binnen."
Nabestaanden MH17 doen klemmend beroep op rechtbank: ‘praat met ons’
Het Openbaar Ministerie gaat vier verdachten aanklagen die betrokken zijn geweest bij de ramp met MH17. Zij worden vanaf 9 maart 2020 vervolgd voor moord. Nabestaanden hebben dan spreekrecht, maar officieel is dat nog niet geregeld.
"De rechtbank spreekt niet met nabestaanden", zegt Ploeg. Hij hoopt dat ze beter gehoord zullen worden en doen daarom een klemmend beroep op de rechtbank. "We begrijpen ook wel dat je niet duizend nabestaanden kunt horen, maar praat in ieder geval met ons, open een vorm van communicatie."
‘Meer verdachten zullen volgen’
Kotte en Ploeg verwachten dat er naast de vier verdachten nog meer mensen verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van MH17. "Het blijft niet alleen bij deze vier. De bemanning en directe leidinggevende is nog onbekend. We willen iedereen voor de rechter ter verantwoording roepen, van de lijn van het afvuren, tot de lijn naar boven", zegt Kotte.
Dat betekent ook dat Oekraïne aansprakelijk gesteld moet worden voor het niet tijdig sluiten van het luchtruim, vinden Kotte en Ploeg. "Oekraïne had uit voorzorg het luchtruim moeten sluiten. Dat is een onderwerp dat we ook op de agenda plaatsen", zegt Ploeg. Hij ziet dat er nu, vijf jaar later, boven conflictgebieden nog bitter weinig is veranderd.
Herdenking
Deze week staan de nabestaanden stil bij het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Aan boord zaten bijna driehonderd passagiers en bemanningsleden, onder wie 196 Nederlanders. Woensdag is er een groot symposium, donderdag de herdenking.
"De afgelopen vijf jaar zijn belangrijke stappen gezet", erkent Ploeg. "De repatriatie, de identificatie van de slachtoffers en het kabinet heeft belangrijke stappen gezet door Rusland aansprakelijk te stellen. Ook in de begeleiding van nabestaanden vind ik het heel bijzonder wat er allemaal is gebeurd."