Binnenland
NOS

Wetenschappers: coronavirus gaat niet meer weg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschappers: coronavirus gaat niet meer weg

Het is precies een jaar geleden dat in Nederland voor het eerst bij een patiënt covid-19 werd vastgesteld. Inmiddels zijn we ruim een miljoen positieve tests verder. Volgens de meest betrokken wetenschappers is duidelijk dat het virus niet meer weggaat en dat we ermee moeten leren leven.

Gezondheidsredacteur Rinke van den Brink over 1 jaar corona

Video niet beschikbaar

Volgens de wetenschappers die de NOS sprak is het goed mogelijk om met het virus te leren leven, maar is daar eerst nog wel wat voor nodig. "Nu is natuurlijk iedereen volledig vatbaar voor het virus tenzij je het hebt gehad of gevaccineerd bent", zegt NOS redacteur gezondheidszorg Rinke van de Brink in het NOS Radio 1 Journaal.

"Met name het vaccineren, maar ook het doormaken van de infectie moet ervoor zorgen dat er groepsimmuniteit ontstaat waardoor het in de toekomst een normaler virus gaat worden waarmee we gemakkelijker kunnen leven", zegt Van den Brink.

Blijven vaccineren

Maar zelfs met groepsimmuniteit zijn we nog niet van het virus af. "De verwachting van de wetenschappers is dat als de bevolking goeddeels immuun is na vaccinaties er nog steeds mensen besmet zullen raken met het virus, dat kan. Ze zullen alleen niet heel erg ziek worden. Op een kleine groep na die bijvoorbeeld allerlei onderliggende ziektes hebben en een verminderde afweer heeft. Zij kunnen nog wel erg ziek worden", legt Van den Brink uit.

Volgens de meeste wetenschappers zullen mensen dan ook bijvoorbeeld jaarlijks een coronavaccin moeten halen, net zoals dat bij de griepprik gebeurt. "Dat zal dat waarschijnlijk alleen zijn voor de kwetsbare groepen en ouderen. Het gaat dan nog wel altijd om grote aantallen omdat het miljoenen mensen betreft."

Gevolgen gezondheidszorg

Net als bij de griep zullen er 'heftige' coronajaren zijn en jaren waarin die epidemie licht verloopt, verwachten de wetenschappers. "Dat komt doordat virussen muteren. Meestal zijn die genetische veranderingen niet zo belangrijk, maar af en toe zijn ze dat wel bijvoorbeeld met die Britse variant en de Zuid-Afrikaanse variant die besmettelijker zijn", zegt Van de Brink.

De wetenschappers verschillen nog wel van mening over wat dit voor de gezondheidszorg betekent. "Er zijn een aantal wetenschappers die pleiten voor blijvend meer ic-bedden in Nederland. Anderen zeggen dat dat niet nodig is omdat die vaccinaties het op korte termijn in ieder geval steeds heel goed lijken te doen. Dus als je doorgaat met vaccineren zal het niet heel veel invloed hebben op het aantal ic-bedden. Maar de jaren waarin er veel covid gaat voorkomen moet je er wel voor kunnen zorgen dat je snel kan opschalen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie