Binnenland
KRO-NCRV

Verkuijlen (Nationale Politie): 'Wij winnen altijd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkuijlen (Nationale Politie): 'Wij winnen altijd'

Politiecommissaris Ruud Verkuijlen, verantwoordelijk voor de coördinatie rond oud en nieuw, windt er geen doekjes om. "Als we in het nauw worden gedreven, dan is niet uitgesloten dat we in zo’n noodweersituatie naar het hoogste geweldsmiddel grijpen", zegt de politiechef bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Als voorbeeld noemt hij mensen die cobra’s, zwaar vuurwerk, vastbinden aan bijvoorbeeld een molotovcocktail. "Als je zo’n bom gooit, dan is er sprake van een poging tot doodslag en zullen wij daar ook aangifte van doen. Dan ben je ziek bezig. Ziek en idioot, laat ik het zo maar even noemen."

Hij benadrukt dat mensen die zich dit jaar misdragen bij de jaarwisseling kunnen rekenen op een politie die daar 'zeer adequaat' tegen optreedt. "We winnen het altijd, want we zijn met meer op straat." Tegen jongeren zegt hij expliciet: "Pas op. Denk na wat je doet. Blijf desnoods thuis en vergeet niet waarvoor we het doen", verwijzend naar de druk in de ziekenhuizen.

Bijna 120.000 kilo zwaar vuurwerk

Het afgelopen jaar is de jacht op illegaal vuurwerk bij de politie verstevigd, maar daarmee nog niet gewonnen. Verkuijlen licht toe: "We gaan nu richting 120.000 kilo zwaar vuurwerk dat we in beslag hebben genomen. Dan gaat het om de nitraten. Waarvan één genoeg is om aanzienlijke schade toe te brengen. Bijvoorbeeld een cobra, dat is een vuurwerksoort die massa-explosief is. Gaat er één af, dan gaat alles af. U moet er niet aan denken dat duizenden kilo’s aan voorraad dat in een busje ligt afgaat. Dan gaat echt álles af."

Opgeslagen vuurwerk in woonwijken blijft dan ook een punt van zorg: "Ik klop maar even af dat dat tot nu toe goed is gegaan."

Speciaal taskforce

De politie heeft ten opzichte van vorig jaar bijna het dubbele in beslag genomen. "Dat betekent dat we de handel ontregeld hebben. En een flink deel daarvan van de straat af hebben gehaald deze jaarwisseling." Hij schat in dat er geen sprake is van méér illegale vuurwerkhandel.

"We hebben meer boven water gekregen door een speciaal taskforce. Zo zien we nu ook dat criminele netwerken vuurwerk gebruiken als een soort bijvangst. Een busje dat leeg terugkomt kun je ook vullen met vuurwerk." Het gaat mee in de logistieke stromen van verdovende middelen en schuurt daarmee volgens Verkuijlen aan tegen de georganiseerde misdaad.

Intensief en onvoorspelbare jaarwisseling

Verkuijlen voorspelt een 'intensieve' jaarwisseling. "Met onvoorspelbare elementen. Die zitten niet in wat we verwachten, maar wel in de ernst van wat er gaat gebeuren." Er is voor deze jaarwisseling dan ook een soort nationaal commandocentrum ingericht. "Een aparte structuur waarmee we landelijke coördinatie hebben om elkaar bij te kunnen staan."

De politiecommissaris licht toe hoe de prioriteiten dit jaar zijn onderverdeeld. "Eén is de openbare orde en illegaal vuurwerk. Plus de veiligheid van hulpverleners, politiemensen en handhavers. Twee is de naleving van de coronamaatregelen en op drie het vuurwerkverbod."

Gebiedsverbod erger dan celstraf

Tegelijkertijd relativeert hij de berichten van onrust die de afgelopen dagen naar buiten kwamen. "Van de 355 gemeenten betreft het een tiental hotspots waar het onrustig is. Het zijn een aantal gemeenten die een eigen traditie hebben in hoe ze aankijken tegen gezag. En hoe ze aankijken tegen het vieren van de jaarwisseling. Zo is het in Veen bijvoorbeeld traditie om autowrakken in brand te steken. Ik heb er zelf niet zoveel mee, maar kennelijk is het daar heel gebruikelijk."

De politiecommissaris voelt zich gesteund door de lokale bestuurders. "Burgemeesters hebben de mogelijkheid om als jongeren zich met vuurwerk misdragen een gebiedsverbod in te stellen. Zo’n verbod komt bij jongeren vaak veel harder aan dan alle andere maatregelen in het strafrecht (zoals een celstraf)", aldus Verkuijlen.

Vooruitlopen op het eventueel doortrekken van het dit jaar voor corona ingestelde vuurwerkverbod naar volgende jaren, wil Verkuijlen nog niet. "Laten we niet vergeten dat we dit vuurwerkverbod nu hebben om de druk op de ziekenhuizen te beperken." Dat neemt niet weg dat hij positieve punten ziet van het verbod. Zo benoemt hij dat er 70 miljoen euro aan consumentenvuurwerk dit jaar niet bij is. Hetgeen vaak de oorzaak is van zo’n 80 procent van de vuurwerkongelukken. Bovendien hoeft de politie nu minder vaak mee te rijden met de brandweer om brandjes te blussen.

Verkuijlen (Nationale Politie) over jaarwisseling: 'Wij winnen altijd'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie