Van poepbroek naar auto-onderdeel: enorme luierberg gerecycled in speciale fabriek
- Nieuws
- Van poepbroek naar auto-onderdeel: enorme luierberg gerecycled in speciale fabriek
1 miljard luiers gooien we jaarlijks weg. Als huishoudens. Daar komt het afval van ziekenhuizen, verpleeghuizen en kinderdagverblijven nog bij. In Spraakmakers aandacht voor een fabriek die al het incontinentiemateriaal verwerkt tot onder meer auto-onderdelen. Een tweede fabriek is in aantocht.
Video niet beschikbaar
“8 procent van al het restafval bestaat uit luiers”, vertelt Wendy de Wild, directeur van de Koninklijke Vereniging voor Afval en Reinigingsmanagement. “Het zijn er jaarlijks 1 miljard.” En dan heeft ze het over incontinentiemateriaal van ouderen. Én over babyluiers. Ruim 5.000 luiers poept en plast een kind vol voordat het zindelijk is. Vijf luiers per dag, 300 kilo per jaar. Maar buiten beschouwing laat ze nog het afval van ziekenhuizen, verpleeghuizen en kinderdagverblijven.
Vies klusje
Iets aan het luiergebruik doen, kan de afvalberg drastisch doen slinken, zegt De Wild. En dat moet. Per persoon produceren we zo’n 170 kilo restafval per jaar. Doel van de overheid is om naar 30 kilo per persoon te gaan en dat al in 2025.
Een van de oplossingsrichtingen is wasbare luiers gebruiken. “Een kleine groep doet het”, zegt De Wild. “Qua afvalbeperking heeft dat alle voorkeur.” Maar het is een vies en tijdsintensief klusje, dat vindt ze zelf ook. Haalbaarder wordt het volgens haar als kinderdagverblijven een soort wasservice gaan aanbieden.
Wat zit er in een luier?
Maar er is nog een oplossing: het apart verwerken van luiers, zodat je de grondstoffen opnieuw kunt gebruiken. Want even een stap terug: wat zit er eigenlijk in een luier? “We hebben misschien nog wel de beelden van die schattige katoenen vullingen”, zegt De Wild. “Maar dat dat komt er eigenlijk niet meer in. Het is een soort pulp wat het vocht opneemt. En voor de rest is het vooral plastic - verschillende soort plastics.”
En nu komt het: die plastics kun je weer uit de luiers halen. Dat gebeurt op één plek in Nederland, in het Gelderse Weurt. Verslaggever Maarten Bleumers gaat er heen en ontdekt hoe poepbroeken weer auto-onderdelen worden.
Luister naar de reportage
Er is nu één luier-recyclecentrale, maar er moet er nog een komen, vertelt De Wild. In Noord-Holland. Maar voor het zo ver is, moet er nog heel wat gebeuren. Zo is er geld nodig. Veel geld. Nog even los van een heel inzamelingssysteem. Maar dat geld lijkt er te gaan komen. “Wij pleiten al heel lang voor een producentenverantwoordelijkheid: fabrikanten moeten meebetalen aan de afvalberg.” En dat gaat gebeuren. “Per 2026, heeft de staatssecretaris vorige week aangekondigd. Dat is fantastisch.”
Drogebilletjesgarantie
Daarmee komt er in ieder geval een geldstroom opgang waarmee een heel recyclingsysteem opgetuigd kan worden. Maar De Wild pleit ook voor beleid op het ontwerp van luiers. “Maar fabrikanten zijn heel erg huiverig om na te denken over aanpassing. Zij zeggen: die droge billetjes, daar worden wij voor verkocht.”
En ga je de productsamenstelling aanpassen, dan wordt een luier duurder. Of moet je misschien wel afscheid nemen van die drogebilletjesgarantie. “Hoe dan ook: ik weet vooral wat luiers opleveren en dat zijn zulke gigantische bergen. Dan moeten we als Nederland, als wereld echt iets mee.”
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.