Boer kan nog meer rekening houden met de natuur
- Nieuws
- Boer kan nog meer rekening houden met de natuur
Jonge boeren spelen beter in op de ontwikkelingen in de maatschappij dan de huidige generatie boeren. Dat vindt Iris Bouwers, vicevoorzitter van de Europese Raad voor Jonge Boeren (CEJA). En dat moet ook want de landbouw duurzamer en meer rekening houden met de natuur. Als het aan Bouwers ligt, gaat het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid er daarom anders uitzien, zegt zij in Vroege Vogels.
Er moeten meer kruidenrijke akkerranden komen en minder met glyfosaat bespoten weilanden. Dat zegt Iris Bouwers, een van de invloedrijkste boeren van Nederland. Als vicevoorzitter van de CEJA vertegenwoordigt ze 2 miljoen Europese boeren van 18 tot 40 jaar. Door Dagblad Trouw werd ze het afgelopen jaar op plaats 26 gezet van de duurzame top 100.
Kruidenrijke bermen en onbespoten weilanden
Kruidenrijke akkerranden of bermen hebben een belangrijke functie in het buitengebied. Door een steeds intensiever gebruik van de agrarische landschappen neemt het belang van bermen als leefgebied en verbinding tussen leefgebieden voor planten en dieren alleen maar toe.
Behalve meer biodiversiteit zorgen de kruidenrijke bermen ook voor meer roofinsecten die weer de bladluis van de akkerbouwplanten opeten. Hierdoor hoeft de akkerbouwer minder pesticiden te gebruiken. Bovendien hebben de bloemloze bermen en het pesticide gebruik invloed op de bijenstand. Met meer bloemen en minder pesticiden wordt de bij - en meer insecten, zoals de vlinder - dus ook geholpen.
Maar, boeren geven aan niet zonder het bestrijdingsmiddel RoundUp te kunnen. Het gevolg is dat in deze tijd van het jaar op verschillende plekken in het buitengebied geel/oranje gekleurde akkers te zien zijn. Waarneming.nl vraag zich nu af: "Hoe geel is Nederland?" De organisatie roept nu zelfs op om de geelgekleurde velden te melden op hun site.
Subsidiestelsel op de schop
In Europa zit ze aan tafel om te onderhandelen over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Als het aan haar ligt gaat dat er anders uit zien. Naast een betere positie voor jonge boeren in Europa, moet het subsidiestelsel ook op de schop, aldus Bouwers.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.