Kreeft niet meer levend in de pan
- Nieuws
- Kreeft niet meer levend in de pan
Als het aan demissionair-minister van landbouw Carola Schouten ligt, mogen krabben en kreeften in de toekomst niet meer levend worden gekookt. In een Kamerdebat afgelopen week zei de minister dat er in Europa zelfs wordt gekeken naar een verbod. In het debat verwees Schouten naar een recente Britse studie waaruit blijkt dat krabben, kreeften en octopussen pijn kunnen ervaren. In Vroege Vogels reageert Gert Flik, emeritus-hoogleraar Dierfysiologie aan de Radboud Universiteit. Hij heeft tientallen jaren onderzoek gedaan naar het welzijn van vissen, maar ook van krabben en kreeften.
Video niet beschikbaar
Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren komt binnenkort met een motie waarmee hij het levend koken van krabben en kreeften in Nederland wil verbieden. Schouten pleit voor een Europees verbod, al kan dat nog wel even duren. Daarom wil de demissionair-minister van landbouw dat koks in ons land nu al handelen alsof het niet meer mag. Verder wil ze dat er een onderzoek komt naar de meest diervriendelijke manier van het doden van kreeften en krabben.
Hebben kreeften pijn?
"Ik denk dat het standpunt van de minister verstandig is", aldus Flik in Vroege Vogels. "Zolang je niet zeker weet of je dieren iets vervelend aandoet en dat ze daaraan kunnen lijden dan zou ik zeggen, geef het dier het voordeel van de twijfel, totdat je zeker weet wat er speelt." Volgens Flik staat niet onomstotelijk vast dat krabben en kreeften ook pijn 'lijden' als ze in een pan kokend water worden gegooid. En dat heeft er vooral mee te maken dat dit niet goed te onderzoeken is. "Pijn is iets menselijks. Dat is een definitie van een ervaring die geldt voor de mens. Bij ongewervelde dieren zoals krabben en kreeften praat ik liever over kwalijke prikkels." Volgens Flik zou je moeten onderzoeken of deze dieren receptoren hebben waarmee ze pijn kunnen waarnemen.
Onder stroom zetten
Flik: "Voor gewervelde dieren moet je nu de wet op de dierproeven volgen. Dat betekent dat je de dieren voor je ze doodt binnen drie seconden moet verdoven, anders ben je strafbaar. Het idee is nu om krabben en kreeften ook te gaan scharen onder deze wet." Flik denkt dat er humanere manieren zijn om met deze dieren om te gaan, voordat je ze doodt. Zo zou je ze kunnen verdoven via 'elektro-stunning'. Een andere methode, die al wordt gebruikt is het bevriezen van krabben en kreeften alvorens ze de pan in gaan.
In Nederland worden naar schatting twee miljoen kreeften en krabben levend gekookt. In Zwitserland is dat al enkele jaren verboden. De dieren moeten eerst worden verdoofd voordat ze de pan in mogen. Verder mogen ze niet meer vervoerd worden in een bak ijswater. Engeland heeft onlangs aangekondigd dat krabben en kreeften binnenkort onder de dierenwelzijnswet zullen vallen. Waarschijnlijk is dat een verkapt verbod van het levend koken van de dieren.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.