Binnenland
BNNVARA

Oud-topman VNO-NCW: 'Het bedrijfsleven moet meer bijdragen aan het maatschappelijk belang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-topman VNO-NCW: 'Het bedrijfsleven moet meer bijdragen aan het maatschappelijk belang'

Opnieuw ontstond er deze week ophef over geheimzinnige contacten tussen het bedrijfsleven en de politiek. Het kabinet blijkt de eerder aangekondigde CO2-belasting zó bedrijfsvriendelijk te maken, dat het de vraag is of je het nog wel een 'CO2-belasting' mag noemen. Eerder ontstond er al ophef over plannen om de dividendbelasting af te schaffen. Bij die ophef is het bedrijfsleven steeds de klos. Heeft zij dat aan zichzelf te danken? Oud-directeur van VNO-NCW Niek Jan van Kesteren vindt van niet, alhoewel ook hij vindt dat 'het bedrijfsleven meer moet bijdragen aan het maatschappelijk belang'.

Rutte III en het bedrijfsleven

Rutte III houdt grote bedrijven graag te vriend. Zo blijkt deze week opnieuw en opnieuw en opnieuw dat het kabinet aanstuurt op een CO2-taks die het bedrijfsleven zo veel mogelijk ontziet. Een week voor de verkiezingen schermde het kabinet juist met een koerswijziging waarbij bedrijven meer moeten betalen. Premier Rutte en minister Wiebes kondigden een 'verstandige heffing' aan. Die lijkt alleen verdacht veel te gaan lijken op het oude bedrijfsvriendelijke plan ('de bonus-malusregeling'), waarbij de planbureau's juist grote beren op de weg zagen.

Eerder was er ook al kritiek op de al te innige relatie met het bedrijfsleven toen het kabinet de dividendbelasting wilde afschaffen. Dat was een wens van grote multinationals als Unilever en Shell. Oppositiepartijen riepen bijna een jaar lang moord en brand: dit kabinet koos voor bedrijven, vonden zij. En nu roert de oppositie zich opnieuw: Dit kabinet zou weer kiezen voor grote ondernemingen en niet voor mensen. Kabinet en bedrijven vinden dat grote onzin: volgens hun zorgen bedrijven juist voor banen en belastingopbrengsten.

'De invloed van het bedrijfsleven wordt onderschat'

Voormalig directeur van VNO-NCW Niek Jan van Kesteren spreekt van een 'overdreven beeld', dat door sommige partijen wordt gevoed. Hij vindt de kritiek ook niet terecht: 'Het bedrijfsleven heeft een enorme lastendruk, dus je kunt niet zeggen dat ondernemingen niet bijdragen.' Ook het idee dat het bedrijfsleven veel te zeggen hebben klopt volgens hem niet. De kwestie rond de dividendbelasting is volgens hem 'een incident' en de kostenverdeling van de klimaattransitie staat nog helemaal niet vast.

Wel is Van Kesteren van mening dat er wat moet veranderen: "Kijk mensen hebben maar kleine pensioenen, dus daar moet wat bij en dat gebeurt niet. Dat kun je het systeem kwalijk nemen. Het feit dat er heel veel ZZP'ers zijn die volstrekt onverzekerd rondlopen, dat is een schande. Daar moet het systeem, wij met zijn allen - maar ook de ondernemers - wat aan doen.''

Quote

Het komt omdat er niet geleverd wordt. Ik vind wel dat het bedrijfdsleven meer bij moeten dragen aan het maatschappelijk belang

Niek Jan van Kesteren

Tegelijk ziet Van Kesteren ook dat het lastiger is om akkoorden te sluiten: "Ik heb misschien een makkelijker tijd meegemaakt. De vakbonden zitten - net als veel politieke partijen - met het probleem dat veel van hun leden extreem kritisch zijn over het sluiten van compromissen." Leveren is het devies. "Ik vind dat het bedrijfsleven meer moet bijdragen aan het maatschappelijk belang."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie