Binnenland
MAX

Beginnende artiesten in de problemen door nep Spotify-playlists: 'Mijn nummer werd verwijderd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beginnende artiesten in de problemen door nep Spotify-playlists: 'Mijn nummer werd verwijderd'

Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om als muzikant je werk uit te brengen. Waar je vroeger afhankelijk was van platenmaatschappijen, kun je je muziek nu zelf op Spotify zetten via zogeheten distributeurs. Maar dat gemak kent ook een schaduwkant. Spotify voert een streng beleid tegen streamingfraude - het kopen van nepstreams - en dat gaat soms ten koste van onschuldige artiesten.

Video niet beschikbaar

'In één dag 2000 streams erbij'

Emily van Elleswijk, artiestennaam Ellece, studeerde aan de Rockacademie in Tilburg en bracht recent haar eerste nummers uit. "Ik was net afgestudeerd en zette mijn eerste singles op Spotify. Dat voelde als een mijlpaal." Maar niet lang daarna kreeg ze bericht van haar distributeur dat één van haar nummers offline zou worden gehaald vanwege verdachte streamingactiviteit. "Ik zag ineens dat er op één dag 2000 streams bij waren gekomen. Terwijl ik normaal hooguit honderd streams per dag had", vertelt Ellece.

Eerst dacht ze dat haar nummer in een populaire Spotify-playlist terecht was gekomen. Maar toen ze de naam van de afspeellijst zag, kreeg ze argwaan: "Het was geen officiële lijst en aan de samenstelling van muziek was geen touw vast te knopen. Het was totaal willekeurig."

Veel reacties gekregen

Volgens muziekjournalist Malou Miedema is dit vooral onder kleine, beginnende artiesten probleem. Ze dook met haar podcast De Machine in het onderwerp en ontdekte dat veel beginnende artiesten slachtoffer worden van deze bot-playlists: "We kregen verhalen binnen van muzikanten die uit het niets in deze playlists belandden. Toen we het verhaal publiceerde, kregen we veel reacties van andere muzikanten die dit ook hebben meegemaakt."

Spotify probeert zijn platform schoon te houden en is streng in het detecteren van onregelmatige streamactiviteit. Maar volgens Van Elleswijk raakt dat beleid soms de verkeerde. "Een distributeur moet verdachte streams signaleren en rapporteren. Als ze dat niet doen, krijgen zij een boete van Spotify. Daarom worden artiesten bij twijfel vaak meteen offline gehaald, zonder individueel onderzoek."

Ellece werkte met de bekende distributeur DistroKid, die juist populair is omdat ze geen percentage van je opbrengsten afsnoepen. Maar die lage drempel heeft een keerzijde. "Ze zijn zó groot, dat ze geen tijd hebben om elke zaak individueel te bekijken", legt ze uit. "Dus krijg je gewoon een standaardmail: je track gaat offline, klaar."

Chantage

In sommige gevallen worden artiesten zelfs gechanteerd door bots. Miedema: "We kregen ook een verhaal door waarbij er streamingfarms met bots duizenden nepstreams genereren. Vervolgens krijgt de artiest een mail: betaal ons, dan stoppen we ermee. En zolang je in zo’n frauduleuze lijst staat, blijft Spotify je account wantrouwen." Voor Ellece is het een harde les. "Je denkt: ik doe alles netjes, ik heb niks gekocht, niks gefraudeerd – en toch verlies je je muziek. Dat is zó frustrerend." Inmiddels is haar muziek via een andere distributeur gelukkig terug op het platform.

Reactie Spotify

Spotify zegt in een reactie veel te investeren in het opsporen van nep streams en nep-playlists. Artiesten kunnen verdachte playlists zelf ook melden en alles wat gemeld wordt, wordt onderzocht.

Lees hier de volledige reactie van Spotifychevron down

Wat doet Spotify om nep-playlists te detecteren en te voorkomen dat ze streams verhogen zonder medewerking van de artiest?

Spotify investeert veel in zowel handmatige als geautomatiseerde opsporingsmethoden om kunstmatige streams op ons platform tegen te gaan. Naast onze eigen opsporing bieden we artiesten de mogelijkheid om via Spotify for Artists playlists te melden waarvan ze vermoeden dat ze niet legitiem zijn. Alle gerapporteerde content wordt onderzocht.

Als een artiest een verdachte playlist meldt, helpt dat dan om te voorkomen dat zijzelf worden gemarkeerd?

Het melden van verdachte activiteiten is erg waardevol in onze strijd tegen kunstmatige streams op het platform. Het biedt echter geen garantie dat er geen maatregelen tegen een artiest worden genomen als er kunstmatige streams worden gedetecteerd op hun muziek. Spotify voert zelfstandig onderzoek uit en grijpt in wanneer nodig, inclusief passende sancties. Daarnaast kunnen rechthebbenden/distributeurs ook actie ondernemen op basis van hun eigen bevindingen.

Wat kunnen artiesten doen als ze onterecht worden beschuldigd van het kopen van streams? Is er een manier om in beroep te gaan of hun naam te zuiveren?

Wanneer content wordt verwijderd vanwege kunstmatige streams, verloopt het proces voor bezwaar maken of het bespreken van de situatie meestal via de distributeur of het label van de artiest. Verschillende distributeurs en labels hebben hun eigen procedures om dit soort zaken en eventuele bezwaren met hun artiesten af te handelen. Content die direct door Spotify is verwijderd, kent een bezwaarprocedure waarbij herplaatsing mogelijk is zodra de onderliggende problemen zijn opgelost. Artiesten moeten hiervoor contact opnemen met hun distributeur of label.

Bestaat er zoiets als een 'shadowban', waarbij muziek moeilijker vindbaar wordt na een waarschuwing? En zo ja, hoe werkt dat?

Het is niet duidelijk wat hier precies bedoeld wordt met shadowbanning.

Welk advies hebben jullie voor kleine, onafhankelijke artiesten om te voorkomen dat ze worden gestraft voor iets buiten hun controle?

Ons belangrijkste advies is om te zorgen dat promotie-inspanningen leiden tot authentieke betrokkenheid, want er worden doorgaans alleen maatregelen genomen wanneer een aanzienlijk deel van de activiteit rond een nummer kunstmatig lijkt te zijn.

Uitgebreide richtlijnen over effectieve promotie en het vermijden van kunstmatige streams zijn beschikbaar op de pagina over kunstmatige streams op onze Spotify for Artists supportsite: https://artists.spotify.com/nl...

Zijn er plannen om de ondersteuning te verbeteren voor artiesten zonder label of manager die namens hen kan optreden?

We bieden uitgebreide ondersteuning via Spotify for Artists voor vragen of zorgen die artiesten hebben.

Wat kan je doen als artiest?

Wat als dit je overkomt als artiest? "Als het eenmaal gebeurt, dan kun je eigenlijk niet zo goed verweren. Het beste wat je kunt doen is gewoon in zee gaan met een goede distributeur met een fijne klantenservice die het ook een beetje voor jou in de gaten houdt", zegt Malou Miedema. Spotify raadt aan de playlists zo snel mogelijk te melden: dat kan hier.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie