Binnenland
NOS

Kleine winkels vinden moeilijk opvolger: 'Kinderen studeren in plaats van zaak overnemen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kleine winkels vinden moeilijk opvolger: 'Kinderen studeren in plaats van zaak overnemen'

Ruim tweeduizend winkeliers zijn vorig jaar gestopt met hun winkel. Een deel deed dat gedwongen na faillissement, maar een behoorlijk aantal kleine winkeliers stopte omdat er geen opvolger was. Dat blijkt uit een analyse van marktonderzoeker Locatus.

Video niet beschikbaar

Veel kinderen van winkeliers hebben geen trek om het over te nemen, merken ze ook in Stadskanaal. De woonwinkel van Jelle en Ria Prummel bestaat al 112 jaar, maar het is nog even de vraag of de volgende 112 jaar ook volgemaakt kunnen worden. Jelle wil namelijk met pensioen, maar een opvolger is nog niet in zicht. "Mijn opa en oma zijn met deze zaak begonnen. Ik ben nu 59 en ik zoek een opvolger. Die kan morgen komen, maar het kan ook nog twee jaar duren..."

Bloedend hart

Het echtpaar heeft drie zoons, maar die hebben geen trek in het familiebedrijf bestieren. "Ik snap het wel hoor", zegt moeder Ria. "De kinderen van tegenwoordig studeren nu veel meer dan wij vroeger deden. Toen was het vanzelfsprekend dat je de zaak over zou nemen." Jelle schudt zijn hoofd. "Ik ben ook niet boos op ze, je moet iets doen waar je blij van wordt."

En voor hem was dat de woonwinkel, waar hij en zijn vrouw jarenlang hart en ziel in hebben gestoken. "Ik zou het niet begrijpen als er geen liefhebber komt. Wij stoppen niet vanuit economische gronden, we willen gewoon met pensioen." Zijn vrouw valt hem bij: "Ik zou het wel jammer vinden. We hebben er heel veel tijd, energie en passie ingestoken." Jelle haalt zijn schouders op. "En ja, als er echt niemand komt zullen we met bloedend hart een moeilijke beslissing moeten nemen."

Plichtsbesef

De klanten in de woonwinkel zouden het niet kunnen geloven als het zo ver zou komen. "Het kan niet dat de winkel sluit, dat kan niet voor het Noorden", zegt iemand. Een ander schudt haar hoofd. "De jeugd van tegenwoordig wil geen 60 uur in de week meer werken. Die willen het salaris van 60 uur, maar er 30 uur voor werken."

Albert Jan Thomassen, directeur van branchevereniging van familiebedrijven FBNed, ziet ook dat het voor kleine winkeliers lastig is om opvolging te vinden. "Kinderen krijgen tegenwoordig steeds meer vrijheid van hun ouders om een eigen loopbaankeuze te maken. Als ze dan wat leukers vinden, doen ze dat. In plaats van uit plichtsbesef de zaak overnemen. Dat is heel zuur van de ondernemers zelf, maar ook voor de gemeenschap."

Aanpassen

Voor het voortbestaan van dergelijke familiebedrijven vreest hij niet. "Nee, daar ben ik absoluut niet bang voor. Familiebedrijven blinken uit in innovatie en aanpassingsvermogen. Ze weten zich continu aan te passen aan veranderende omstandigheden en de wensen van de klant. Ze hebben toekomstperspectief genoeg, als ze zich blijven aanpassen."

Arend Jan Thomassen

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie