Gezondheidsklachten bij jongeren na corona: 'Mensen hebben het gevoel dat ze aan het dementeren zijn'
- Nieuws
- Gezondheidsklachten bij jongeren na corona: 'Mensen hebben het gevoel dat ze aan het dementeren zijn'
Bij coronapatiënten wordt vaak gedacht aan ouderen met onderliggend lijden. Maar is dit beeld terecht? Tienduizenden jonge, vitale en gezonde mensen houden langdurig last van gezondheidsklachten. Annemieke de Groot is directeur van steunpunt C-support, die mensen helpt met ernstige coronaklachten. In Stax&Toine 5 vragen over coronaklachten bij jongeren.
Video niet beschikbaar
Wat zijn die langdurige fysieke klachten?
Inmiddels hebben ruim 1400 mensen bij C-support aangeklopt voor steun, zegt De Groot. "Mensen voelen zich gewoon ziek, koortsachtig en hebben hoofdpijn en concentratieproblemen."
Bij coronaklachten denken we vaak aan zwakke ouderen die lang op de ic hebben gelegen. Klopt dat beeld?
"Nee, dat beeld klopt zeker niet. Wij zien vooral de groep die niet in het ziekenhuis heeft gelegen, maar de vooral de jongeren die thuis in alle stilte ziek zijn geworden. Deze groep heeft in de loop van de tijd klachten ontwikkeld en daardoor lichamelijk, psychologisch in de problemen raakten."
Zouden ook deze jongere mensen naar het ziekenhuis moeten om daar beter geholpen te worden?
"Wij zien vooral mensen uit de eerste golf. In de eerste golf was er nog weinig bekend over corona, inmiddels leren we steeds meer over de ziekte. Maar in de eerste golf hebben veel mensen thuis gezeten en zijn niet getest. Gaande weg merk je dan dat de ziekte erger is geweest dan eerst gedacht."
Het maakt dan niet veel uit of iemand heel sportief leeft of niet, aldus De Groot. "Wij denken dat de ouderen en kwetsbaren snel in het ziekenhuis terecht kwam en in de behandelingen rolden. De mensen die thuis bleven ontwikkelden ook klachten die we later leren kennen."
Welke psychische klachten zijn er?
Een bijzondere term die vaak voorbij komt is dat mensen zeggen dat ze mist in hun hoofd ervaren, legt Annemieke de Groot uit. "Daarnaast zeggen meerdere mensen dat ze het gevoel hebben dat ze aan het dementeren zijn. Daarnaast horen we ook dat mensen angst en eenzaamheid ervaren."
Is er genoeg begrip voor deze mensen?
Dat is afhankelijk van de patiënt, vertelt De Groot. "Maar we hebben in Nederland ook te maken met de wet- en regelgeving. Uiteindelijk komt er een bepaalde druk, zeker naar jongere mensen. Of mensen leggen deze druk bij zichzelf op. Wij kunnen binnen C-support mensen ondersteunen door terzijde te staan met de (bedrijfs)arts."