Binnenland
AVROTROS

Landelijke politiek leidend bij keuze gemeenteraad

foto: dr Kelder en Cofoto: dr Kelder en Co
  1. Nieuwschevron right
  2. Landelijke politiek leidend bij keuze gemeenteraad

Het merendeel van de kiezers laat zich bij de keuze voor de gemeenteraad leiden door de landelijke politiek. "Zo'n 60 procent van de kiezers laat zich leiden door wat er in Den Haag gebeurt", zegt professor Marcel Boogers, hoogleraar lokaal bestuur en innovatie, aan de Universiteit Twente.

De professor betreurt dat want lokale politiek gaat om hele andere zaken. Professor Boogers is te gast in dr Kelder en Co om een analyse te geven van de kwaliteit van onze lokale bestuurders en daar is hij over het algemeen erg tevreden over.

Video niet beschikbaar

"Je ziet dat het eigenlijk wel heel goed gaat. Zeker als je bedenkt wat gemeenten de afgelopen vier jaar op zich af zagen komen op het gebied van jeugdzorg, arbeidsparticipatie en welzijn. En dan kwam er ook opeens nog een vluchtelingencrisis overheen die op tamelijk lompe wijze door Den Haag over de heg is gekieperd, dat kregen ze er ook nog bij en dat hebben ze allemaal moeten bolwerken en dat ging over het algemeen best heel goed."

Landelijke politiek

De landelijke politiek is in de ogen van Boogers te dominant aanwezig bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. "Dat zien we ook doordat overal dezelfde partijen winnen en verliezen. Je merkt dat keizers bij het stemmen heel erg kijken naar wat er in de landelijke politiek gebeurt."

"Ongeveer 60 procent van alle kiezers laat zich hierdoor leiden. Dat komt omdat ze de keuzes die ze voorgeschoteld krijgen heel lastig kunnen koppelen aan de lokale politiek. Dat zijn landelijke keuzes: VVD, CDA, D66, PvdA. Terwijl het landelijke onderscheid tussen die partijen er lokaal niet zo heel veel toe doet."

Dat de lokale partijen in opkomst zijn ziet professor Boogers als een aanwinst.

"Het is dus heel erg mooi dat er veel lokale partijen zijn, zodat de lokale politiek wat belangrijker wordt, ook in de landelijke media. Die zien de gemeenteraadsverkiezingen ook steeds minder als een populariteitspoll voor de landelijke politiek. Maar toch zie je nog steeds dat die landelijke politiek die lokale verkiezingen stevig in zijn greep houdt. En dat is zonde."

Wel waarschuwt Boogers voor te veel kleine lokale partijen. "In gemeenten waar heel veel verschillende partijen meedoen zie je vaak dat die partijen meer met elkaar bezig zijn dan met wat er in de gemeente gebeurt."

Financiën

Verdienen gemeenteraadsleden wel genoeg om voldoende kwaliteit te leveren wil dr Kelder weten. "Uit onderzoek blijkt dat van de gemeenteraadsleden die stoppen met met de lokale politiek maar een klein deel dat doet uit financiële overwegingen. Het geld speet dus niet zo'n grote rol en dat is ook heel goed. Mensen doen het echt om andere motieven dan een financiële", zegt Boogers.

Ster advertentie
Ster advertentie