Binnenland
BNNVARA

Oorlog bespreekbaar maken in de klas: 'Komt er een Derde Wereldoorlog?'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlog bespreekbaar maken in de klas: 'Komt er een Derde Wereldoorlog?'

Basisschool kinderen proberen vandaag zo veel mogelijk geld op te halen voor Oekraïne door om vijf voor twaalf te zingen voor Giro 555. De oorlog bereikt het klaslokaal en kinderen krijgen informatie binnen vanuit allerlei kanalen. Deze stroom aan informatie kan kinderen angstig maken. Bart Tuinman, journalist bij het NOS Jeugdjournaal, en pedagoog Jillian Emanuels vertellen bij Vroeg! hoe je met kinderen praat over de oorlog.

Video niet beschikbaar

Als journalist van het Jeugdjournaal spreekt Tuinman veel kinderen en merkt hij dat de oorlog leeft in de klaslokalen. "Het Jeugdjournaal besteed veel aandacht aan de oorlog en we krijgen veel reacties binnen van kinderen." Tuinman geeft aan dat deze reacties bestaan uit medeleven tonen, oproepen tot actie maar ook uit serieuze vragen: "We krijgen vaak de vraag of er nu een Derde Wereldoorlog komt."

Emanuels vertelt dat deze vragen veel voorkomen. "Kinderen krijgen het nieuws via verschillende kanalen binnen, vooral via social media. Als ze elkaar weer zien op het schoolplein, dan delen ze hun zorgen over wat ze gezien hebben." Dit kan volgens Emanuels schockerend werken. "Verhalen worden opgeblazen of uit de context gehaald waardoor kinderen angstig worden van het nieuws.

Bespreekbaar maken

Een goede manier om de oorlog in de klas bespreekbaar te maken is om de dag te beginnen door samen het nieuws te kijken zegt Emanuels. "Dan heb je een gezamenlijk vertrekpunt, iedereen heeft hetzelfde gezien en daar kan je als docent beter op reageren."

Zowel Tuinman als Emanuels geven aan dat het belang van duidelijkheid een rol speelt. Tuinman: "Wij vertellen alleen de feiten en proberen het nooit vaag te maken." Dit is volgens Emanuels ook zeer van belang: "Als kinderen iets zien of horen wat ze niet helemaal snappen, dan vullen ze zelf hun eigen waarheid in."

Kinderen willen graag wat doen

Dat deze actie op touw is gezet vindt Emanuels verstandig. "Het is goed dat kinderen iets om handen krijgen om anderen te helpen." De pedagoog vertelt dat kinderen, net zoals volwassenen, hulpeloosheid ervaren in tijden van crisis. "Met deze actie geef je kinderen de gelegenheid die hulpeloosheid om te zetten naar iets oplossingsgericht. En het hoeft niet altijd een groot verschil te maken, maar met name kinderen laten bijdragen is belangrijk."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast van Vroeg!

16-03 Oorlog bespreken in het klaslokaal - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie