Shanty: gezellig zeemanslied met soms een schunnig randje
- Nieuws
- Shanty: gezellig zeemanslied met soms een schunnig randje
Het lief en leed aan boord, heimwee naar vrouwen en avonturen aan wal. Het shantylied was onmisbaar voor zeemannen in vroegere tijden.
Video niet beschikbaar
Vandaag start het Internationale Shantyfestival in Rotterdam en daarom vertelt Kees Driesprong in NOS Met het Oog op Morgen over de ontstaansgeschiedenis van de zeemansliederen. Driesprong is bestuurslid van Shanty-Nederland.
"Eigenlijk was de shanty bedoeld om het werk aan boord te ondersteunen. Zeilen hijsen, het anker hielen, het dek boenen. Dat ging sneller als iedereen zong en daardoor konden ze sneller varen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Internationaal
Er zijn helemaal niet zoveel Nederlandstalige shantyliederen. "Zo'n zestien tot twintig ongeveer. Maar shanty was ook toen al een heel internationaal gebeuren. Aan boord van de VOC-schepen was maar dertig procent van de bemanning Nederlands."
En veel van de originele liedteksten waren veel schunniger dan hoe we ze nu kennen. Driesprong: "Zo waren er van What Shall We Do With The Drunken Sailor ook versies bekend als What shall we do with the Virgin Mary."