Binnenland
NOS

Kritiek op te strenge verkeersboetewet neemt toe: 'Levert elk jaar dik 630 miljoen euro op'

foto: Bekeuring onder de ruitenwisser.foto: Bekeuring onder de ruitenwisser.
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op te strenge verkeersboetewet neemt toe: 'Levert elk jaar dik 630 miljoen euro op'

Terwijl er wordt onderhandeld over een nieuw kabinet, trekt een nieuw boek de aandacht in politiek Den Haag. In 'De Boetefabriek' vergelijkt Merel van Rooy, de auteur en een ambtenaar, de verkeersboetewet met de toeslagenaffaire.

Video niet beschikbaar

"Er worden per jaar maar liefst 8,5 miljoen verkeersboetes uitgeschreven. Dat zijn er duizend per uur en levert de Staat elk jaar dik 630 miljoen euro op", weet politiek verslaggever Wilma Borgman.

"Dus je zou kunnen zeggen dat de schatkist er geen belang bij heeft dat wij ons allemaal netjes aan de regels gaan houden."

'Niet in onderlinge verhouding'

"Als je een gehandicapte een klap verkoopt waar die misschien pijn aan overhoudt maar geen letsel, dan kost je dat 510 euro. Maar als je op een gehandicapten]parkeerplaats gaat staan, dan ben je ongeveer net zoveel kwijt. Dat kost namelijk 490 euro", aldus Borgman.

"Je telefoon vasthouden kost 420 euro. Dat is niet meer in onderlinge verhouding. Dat vinden niet alleen veel automobilisten, maar dat vinden ook allerlei gezaghebbende instituten. Bijvoorbeeld de Raad van State en het Openbaar Ministerie."

'Verhoogd uit financiële nood'

"De discussie daarover begint hogerop te lopen. Temeer omdat de verkeersboetes pas ook nog zijn verhoogd met als gevolg dat er vragen gesteld worden over de verhouding tussen de ene boete en de andere."

"Dat was onderdeel van de justitiebegroting en die begroting heeft de Kamer aangenomen, maar daar komt nu toch wel veel kritiek op. Ook uit de Kamer zelf", zegt Borgman.

"De vraag is, wat is nu eigenlijk het doel van die nog hogere boetes? Maakt het uit voor iemands gedrag of de boete 380 euro is of 420? Demissionair minister Yeşilgöz was daar eerder heel eerlijk over, dat die boetes zo hoog zijn uit financiële nood."

'Onbetaalde boete stijgt snel'

"Kijk ook naar de snelheid en de stappen waarmee die boetes omhooggaan als je niet betaalt. Eerst wordt die met de helft verhoogd en daarna komt er nog eens 100% bovenop. Dus een bekeuring van 100 euro is na twee keer niet betalen al 250 euro."

"Als je dan nog niet betaalt of niet kunt betalen, dan komen er echt serieuze maatregelen. Het innemen van het rijbewijs of van de auto of allebei. Daarna kan er beslag gelegd worden op je bankrekening of op je salaris of allebei."

Borgman: "Dus het gaat niet alleen over de hoogtes van de boetes, maar het gaat ook over de manier waarop die worden geïncasseerd."

Met het Oog op Morgen 26 maart 2024

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie