Binnenland
NOS

Advocaten voelen zich onveilig na moord op Derk Wiersum

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaten voelen zich onveilig na moord op Derk Wiersum

De vlaggen op alle gerechtsgebouwen hangen vandaag halfstok, uit respect voor de vermoorde advocaat Derk Wiersum. Hij werd gisterochtend voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Mogelijk is de advocaat vermoord vanwege het bijstaan van Nabil B., de kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi en Said Razzouki.

Video niet beschikbaar

Een dag na de moord zijn advocatuur, politiek en rechtspraak nog altijd geschokt. "Er heerst nog steeds een gevoel van diepe verslagenheid en groot verlies van onschuld", zegt strafrechtadvocaat Jan Vlug in het NOS Radio 1 Journaal. "Je hebt altijd het idee dat je als advocaat niet zoveel kan overkomen."

En dat is nu veranderd, vindt Vlug. "Vroeger zou je zeggen: mooie zaak, die ga ik doen", zegt de strafrechtadvocaat. "Na gisteren is het allemaal anders geworden."

Gevoel van onveiligheid

Vlug is lang niet de enige advocaat die er zo over denkt, ziet verslaggever Remco Andringa. "Ik merk dat er echt een gevoel van onveiligheid leeft onder advocaten." Zo sprak Andringa met advocaten die om veiligheidsredenen niet met hun kennis naar buiten willen treden.

Andringa: "Dat is heel begrijpelijk als je bezig bent met strafzaken over de allerzwaarste vormen van criminaliteit. Maar het is treurig genoeg ook waarschijnlijk dat wat degenen die achter de moord zitten voor ogen hebben. Namelijk anderen het zwijgen opleggen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Justitieminister Grapperhaus zei vanochtend te begrijpen dat veel strafrechtadvocaten momenteel angstgevoelens hebben. "En dat is kwalijk", aldus Grapperhaus. "Maar we moeten door en we trekken hierin echt samen op."

OM-hoofdofficier Westerbeke zei gisteren in Nieuwsuur ook dat er met Wiersum was gesproken over zijn veiligheid en dat er maatregelen waren getroffen, maar hij wilde niet zeggen om welke maatregelen het ging. Met een moordaanslag werd geen rekening gehouden, zei de hoofdofficier.

Rol van cocaïne onderschat

Volgens misdaadverslaggever Jan Meeus heeft Nederland het drugsmilieu en de rol van cocaïne hierin te lang onderschat. "Het geld dat hierin is verdiend, heeft tot een nieuwe wereld geleid", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Meeus sprak met bronnen in de internationale opsporingswereld. "Wat zij allemaal zeggen: jullie zijn zo naïef. We hebben het hier over omzetten van tussen de 5 en 10 miljard euro die van Zuid-Amerika Nederland binnen komen. Weet je wat je daarmee kan kopen? Daarmee is álles te koop. Van jongens die dit soort moorden plegen tot het corrumperen van de hoogste ambtenaren. Alles kan. En wij realiseren ons de impact van het geld niet. Dat is de boodschap van de mensen die ik de afgelopen weken gesproken heb."

Misdaadverslaggever Jan Meeus en strafrechtadvocaat Sidney Smeets.

Ster advertentie
Ster advertentie