Binnenland
KRO-NCRV

VNO-NCW over stijgende energieprijzen: sluit heropening Groningse gasvelden niet uit

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VNO-NCW over stijgende energieprijzen: sluit heropening Groningse gasvelden niet uit

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW roept het kabinet op snel de formatie te voltooien. Want er wachten enorme vraagstukken waar het kabinet beslissingen over zal moeten nemen en dat werkt verlammend voor Nederland. “Het is vijf over twaalf. Zo kan het niet langer”, zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen op Prinsjesdag bij 1 op 1.

Gas uit Groningen

Een van de meest prangende vraagstukken is de energietransitie en de stijgende energieprijzen. “Het is zorgelijk dat die bedragen zo oplopen, zowel voor bedrijven als voor burgers. Die gasvoorraden moeten zo snel mogelijk worden aangevuld”, aldus Ingrid Thijssen die vandaag een jaar in functie als voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Dat heeft vooral gevolgen voor de elektriciteitsprijzen die zullen gaan stijgen en dat raakt ook het MKB en de grote industriële bedrijven in Nederland. “Een heel groot deel van de elektriciteitsprijs zit in belasting. Het is onontkoombaar om daar iets aan te doen.”

Zouden de Groninger gasvelden dan toch weer in gebruik moeten worden genomen? Volgens Thijssen moet je “geen enkele maatregel uitsluiten” om die energieprijzen naar beneden te krijgen.

Formatie

VNO-NCW kwam dit voorjaar met een breedgedragen plan genaamd Een Duurzaam Evenwicht om de reductie van stikstof aan te pakken. Maar door de uitermate trage formatie is dit plan niet opgepikt. Thijssen vindt dat het “zo echt niet langer kan” en pleit ervoor dat het demissionaire kabinet er anders maar mee aan de slag moet gaan.

“Het hele dossier zit muurvast. Er gebeurt helemaal niets op dit moment.” Dat heeft tot gevolg dat alle plannen voor onder andere woningbouw en de daarbij behorende aanleg van de infrastructuur, nog langer stil blijven staan. Maar ook, zo zegt de voorzitter van VNO-NCW, kunnen zo'n 130 tot 140 buitenlandse duurzaamheidsprojecten niet starten, omdat Nederland met een stikstofprobleem zit.

Om die politieke formatie-impasse te ontstijgen, vindt Thijssen niet dat er nieuwe verkiezingen zouden moeten komen. “Dat zou ik onverstandig vinden. De zes spelers om wie het draait in deze formatie moeten er uit zien te komen. Het land heeft het nodig.” Want, zo zegt Thijssen: “de Haagse beleidsmachine ligt stil en dat is verlammend”.

Drie miljard per jaar

“Zuinigjes”, reageert Thijssen op de aangekondigde 6 miljard euro aan investeringen voor het halen van de klimaatdoelstellingen; een plan dat deze Prinsjesdag gepresenteerd wordt. Want zo rekent ze uit, in reële getallen gaat het over een investering verspreid over tien jaar waar ook de transitie naar waterstof van betaald zal worden. Dan blijft er volgens Thijssen een jaarlijks bedrag van 400 miljoen over. “Voor wat er voor het klimaat nodig is, is dit slechts een beginnetje.”

Wil je de klimaatdoelen van 2030 halen, heb je volgens Thijssen een bedrag van drie miljard euro per jaar nodig. “Het is dapper dat een demissionair kabinet dit doet, maar het is een druppel op de gloeiende plaat.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie