Schrijnende situatie noodopvang voor vluchtelingen: ‘Mensen overnachten in een stoel’
- Nieuws
- Schrijnende situatie noodopvang voor vluchtelingen: ‘Mensen overnachten in een stoel’
Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de manier waarop nu asielzoekers worden opgevangen in noodlocaties. Dat zegt Vluchtelingenwerk Nederland na een inventarisatie van 21 van die tijdelijke opvanglocaties.
VluchtelingWerk: 'sluit zo snel mogelijk de noodopvang van asielzoekers'
Video niet beschikbaar
“Op dit moment ligt de lat zo laag, dat op straat slapen net één stap verder is”, vertelt woordvoerder Martijn van der Linden in het NOS Radio 1 Journaal. De kwaliteit van de opvanglocaties ligt, volgens hem, ver onder de maat. “Als vluchtelingen nu aankomen in Nederland, komen ze terecht in klapperende tenten. Het komt regelmatig voor dat mensen in een stoel of zelfs op de grond de nacht doorbrengen.”
Tenten
Van der Linden is zelf bij sommige locaties geweest. Hij zag een schrijnende situatie. “Kinderen liggen op matrassen op de grond en niemand kan de vluchtelingen vertellen wanneer ze uit deze tenten kunnen komen.” Uit de inventarisatie blijkt ook dat er in de grootschalige hallen en tenten geen rust is. De dunne wandjes rond de woonverblijven zijn gehorig en hebben geen plafond. “Het is er nooit stil. Iedereen zit er eigenlijk in één grote ruimte. Je hoort baby’s huilen, kinderen zijn bang en het is donker”, legt hij uit.
Waar Vluchtelingenwerk het over tenten heeft, spreekt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) overigens over tentpaviljoens. Volgens Van der Linden moeten mensen een kijkje nemen bij de opvanglocaties. “Als je een nachtje hebt doorgebracht onder klapperend zeil met je kinderen, dan voelt dat echt meer als een tent. Het woord paviljoen is dan wel erg chique.”
Alternatief
Van der Linden vertelt dat er alternatieven zijn voor de locaties waar de vluchtelingen nu verblijven. “Er zijn plekken in Nederland die leeg staan. Op deze plekken kunnen mensen veel beter worden opgevangen, het is alleen aan gemeenten om die aan te dragen. Dat gaat alleen te langzaam”, legt hij uit.
Als het aan VluchtelingWerk ligt, moet er een structureel beleid komen voor het opvangen van vluchtelingen. “Ik denk dat gemeenten het jojobeleid van het rijk zat zijn. Als er meer vluchtelingen komen, moeten er snel nieuwe locaties komen en als er minder vluchtelingen zijn, dan worden locaties gesloten. We weten dan allemaal dat over drie jaar het hele feest weer opnieuw begint."