Rioolwater wordt volledig afbreekbaar plastic
- Nieuws
- Rioolwater wordt volledig afbreekbaar plastic
Lange tijd was het slib uit rioolwater slechts een afvalproduct dat werd verbrand, maar die tijd is voorbij. Behalve voor biogas kan rioolslib ook grondstof zijn voor bioplastic, dat bovendien goed afbreekbaar is. In Dordrecht wordt de eerste proeffabriek gebouwd en Vroege Vogels ging daar langs.
Video niet beschikbaar
Samen met andere waterschappen werkt Waterschap Brabantse Delta al een aantal jaren aan de ontwikkeling van bioplastic uit rioolslib. In 2015 werd de eerste kilo bioplastic gemaakt als pilot; volgend jaar zal de fabriek in Dordrecht plastic maken voor de commerciële afzetmarkt. In eerste instantie voor de agrarische sector, zoals landbouwplastic of plantenpotten. Maar op termijn ook voor de consument: speelgoed, tasjes of zelfs koffiezetapparaten.
Volledig afbreekbaar plastic
Rioolwater bevat veel vetzuren en in het zuiveringsslib zitten miljoenen bacteriën die zich daarmee volvreten. Zoals wij vet in ons lichaam opslaan, slaan deze bacteriën de stof PHA op voor slechtere tijden. Het PHA hoeft er vervolgens 'alleen nog maar' uitgehaald te worden. Uiteindelijk hou je een poeder over dat je verwarmt en omsmelt tot korrels of mengt met andere grondstoffen voor de kunststofindustrie.
Groot voordeel van bioplastic uit rioolwater is dat het volledig afbreekbaar is. In tegenstelling tot conventioneel plastic wordt PHA niet geproduceerd door stoffen in een reactor te koppelen met behulp van een katalysator, maar dankzij micro-organismen die de afvalstoffen omzetten in plastic. Dit type bioplastic kan zowel hard en kristallijn zijn, als zacht en amorf. Helaas is PHA voorlopig nog relatief duur. Een ander voorbeeld van bioplastic is PLA (polylactaten), dat wordt geproduceerd met melkzuur afkomstig van aardappelen, maïs, suikerbiet of tarwe.
Phario
Bioplastic uit rioolwater is geregistreerd onder de handelsnaam Phario, een samenvoeging van de naam van het bioplastic (PHA) en de bron (RIOolwater) waaruit het wordt gewonnen.
plastic uit poep
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.