Binnenland
AVROTROS

"Er is een schreeuwende behoefte aan visie in dit land"

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. "Er is een schreeuwende behoefte aan visie in dit land"

Waar willen we heen met dit land? Er is volgens Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dringend behoefte aan een antwoord op die vraag. Putters stoort zich aan de kortzichtigheid in de politiek.

{podcast audio="60432" caption="Jortcast #60 De stand van het land" }
"Veel mensen voelen zich onzeker over werk, over immigratie, over of we nog kunnen samenleven met veel verschillende geloven op deze kleine oppervlakte." Daar wordt volgens Putters te weinig over nagedacht, en dat vormt op de lange termijn een probleem voor de samenleving. Een breder perspectief is volgens hem hard nodig. Want terwijl Nederlanders (uitzonderingen daargelaten) zeer tevreden zijn en hun leven een 7,8 geven, broeit het onder de oppervlakte. In De Jortcast geeft Putters inzicht in de stand van het land, op basis van de vele onderzoeken en rapporten van het SCP.

De kloof

Voorts bespreekt hij met dr Kelder enkele kloven in Nederland. Kloven tussen rijk en arm, oud en jong, kansrijk en kansloos, mannetjes en vrouwtjes. Met de werkgelegenheid in Nederland gaat het bijvoorbeeld prima volgens Putters. "Maar," zegt hij, "de politiek moet niet onderschatten dat er nog veel mensen op een functie onder hun niveau werken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Integratie

Daarnaast bespreken dr. Putters en dr Kelder nog de stand van het land wat betreft immigratie en integratie. Zo signaleert Putters dat de kinderen van de kinderen van de eerste generatie arbeidsmigranten uit Marokko en Turkije het qua opleidingsniveau heel goed doen. "Ze hebben een betere opleiding dan hun ouders."
Maar Putters ziet wel 'een grote mismatch'. "Veel met name Marokkaanse jongens kiezen teveel voor accountancy of notariaat, terwijl daar niet veel banen in te vinden zijn en er heel veel behoefte is aan techniek en zorg." Dus terwijl het opleidingsniveau omhoog gaat, is de werkloosheid wel hoger.


Criminaliteit

Net als de criminaliteit. Bij jongens tot dertig jaar met een Marokkaanse achtergrond komt ongeveer 70 procent in aanraking met politie en justitie. Ter vergelijking: de autochtone bevolking zit volgens Putters op zo’n 10 à 15 procent.
Bij Turkse Nederlanders ligt het criminaliteitscijfer een stuk lager dan bij Marokkaanse Nederlanders. "Rond de 40 procent. Een grote plus van de Turkse gemeenschap is dat die erg hecht is en veel aan sociale controle doet. Onbehoorlijk gedrag wordt minder snel geaccepteerd. De keerzijde is dat de groep vrij gesloten is en zich sterk met Turkije identificeert." En dat is voor Nederlanders dan vaak weer een probleem.

Video niet beschikbaar

dr. Kim Putters bij dr Kelder en CO

Ster advertentie
Ster advertentie